< Terug naar overzicht

Studenten nemen volledige ziekenhuisafdeling over

Voor het eerst nemen studenten verpleegkunde aan de Karel de Grote-Hogeschool (KdG) als eindstage een volledige ziekenhuisafdeling over. Dit uniek stageconcept heet ‘leerwerkplek’: de studenten nemen als volwaardig team van verpleegkundigen de hele afdeling Neurologie van ZNA Middelheim voor hun rekening.

De 20 laatstejaarsstudenten verpleegkunde aande KdG-Hogeschool bereidden zich twee weken voor en houden nu al enkele weken als team de hele afdeling draaiende. “Ze dragen de zorg en de verantwoordelijkheid voor de patiënten, onder het toeziend oog van de verpleegkundigen en 2 praktijklectoren van KdG”, zegt Véronique Fromont, coördinator klinisch onderwijs verpleegkunde aan KdG.

De studenten duiden een hoofdverpleegkundige aan in een beurtrol, ze stellen hun eigen uurroosters op, vervangen zieken, briefen de dokters, contacteren logistieke medewerkers, brengen administratie in orde, maken afspraken voor onderzoek … “De focus ligt meer op de coördinatie van de zorg, op het totaalconcept dus”, zegt Fromont. “Dat komt veel minder aan bod in een gewone stage, dan briefen de studenten enkel de verpleegkundige.”

De verpleegkundigen zijn wel voltallig aanwezig op de werkplek, maar begeleiden ‘met de handen op de rug’. Ze grijpen pas in als de veiligheid of het comfort van de patiënten in het gedrang komt. In het begin sturen ze nog meer, maar naarmate de leerwerkplek vordert, nemen de studenten zelf over.

“We organiseerden nog al leerwerkplekken, op de psychiatrische afdeling van AZ Klina bijvoorbeeld en de materniteit van ZNA Jan Palfijn”, zegt Fromont. “Maar dan ging het telkens maar om de helft van de afdeling, op de andere helft ging de gewone werking door. Deze keer valt de hele afdeling onder de verantwoordelijkheid van de studenten.”

Bron: Karel de Grote Hogeschool

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen