< Terug naar overzicht

Studenten verpleegkunde nemen afdeling over

Om de kloof tussen de schoolbanken en het werkveld te verkleinen, krijgen studenten Verpleegkunde tijdens hun stages steeds vaker de verantwoordelijkheid over een volledige operationele afdeling in een ziekenhuis of woonzorgcentrum.

Het is een nieuwe vorm van 'werkplekleren': studenten worden niet langer individueel voor enkele weken naar een afdeling gestuurd om daar een deeltaak in een professioneel team op te nemen, maar verdelen tijdelijk – en onder strikt toezicht – collectief het volledige takenpakket onder elkaar.

"Ze werken dan veel minder in een ondergeschikte rol en krijgen als volwaardig team veel meer voeling met hoe het er in de praktijk daadwerkelijk aan toe gaat", zegt Jo Jocqué, afdelingshoofd van psychiatrisch centrum Sint-Jan Baptist in Zelzate. Dit centrum liet dit jaar voor het eerst studenten Verpleegkunde van de Arteveldehogeschool toe om op deze manier praktijkervaring op te doen. De studenten moesten gedurende zeven weken zelf voor de werkorganisatie zorgen, taakafspraken maken, teamvergaderingen leiden, de afdelingstelefoon opnemen, het elektronisch patiëntendossier beheren, de contacten met dokters en andere personeelsleden leggen, en ook instaan voor de maaltijden.

Nog tal van andere scholen, ziekenhuizen en woonzorgcentra experimenteerden met deze manier van werkplekleren. Op www.youtube.com kan men een filmpje bekijken over een leerzorgcentrum in AZ Nikolaas met als titel: 'Reportage: Leerzorgcentrum - de OOW-visie (onderzoek, opleiding, werkveld) - Zorgnet Vlaanderen'.

Bron: www.nvkvv.be

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen