< Terug naar overzicht

Studie legt zere plekken van het verpleegberoep bloot

De helft van de verpleegkundigen vindt dat ze te weinig steun krijgen van de ziekenhuisdirectie, een vijfde klaagt over een gebrek aan respect vanwege het ander medisch personeel en 60% beweert onvoldoende tijd te hebben voor de patiënten.

Dat blijkt uit een studie van het Centrum voor Ziekenhuis- en Verplegingswetenschappen van de KU Leuven en de Unité des Sciences Hospitalières van de UCL. Met een enquête van net geen 10.000 verpleegkundigen uit 22 ziekenhuizen over hun zelfbeeld willen de onderzoeksinstituten de schaarste aan verpleegkundigen vanuit het perspectief van de verplegers zelf belichten. Liefst 87% voelt zich trots een verpleegkundige te zijn. Toch zegt 55% het beroep niet aan te raden aan anderen en voorspelt 54% niet tot aan het einde van de loopbaan te zullen blijven werken. Net geen vier op tien zouden niet meer voor dezelfde opleiding kiezen. Dat komt omdat ze een gebrek aan respect ervaren en zich onvoldoende gesteund weten door het ziekenhuismanagement.


Het is volgens de onderzoekers verontrustend dat 60% van de verpleegkundigen zelden of nooit aandacht kan besteden aan het ontwikkelen van een persoonlijke relatie met de patiënt. Bijna één verpleegkundige op de drie vindt niet de tijd voor een therapeutisch gesprek of om ethische problemen met de patiënt te bespreken.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen