< Terug naar overzicht

Taal voorwaarde voor beroepsuitoefening medisch personeel?

De N-VA wil dat de kennis van de taal van het taalgebied waar men werkt, wordt ingevoerd als uitoefeningsvoorwaarde voor medische beroepen. Dat zeggen kamerlid Ben Weyts en senator Louis Ide naar aanleiding van een incident in een Brussels ziekenhuis, waar een spoedarts geen Nederlands en ook nauwelijks Frans sprak.

N-VA vreest dat de vestiging van buitenlandse zorgverstrekkers in Vlaanderen en Walloniƫ voor steeds grotere taalproblemen zal zorgen. Ide stelde vast dat minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx niet warm loopt voor taaltests. Ze verschuilt zich achter een Europese richtlijn, leerde hij uit de antwoorden die zij aan hem verstrekte.

In de Kamer heeft Ben Weyts intussen een wetsvoorstel ingediend dat voor een structurele oplossing moet zorgen. Het voorstel voorziet in een invoering van de kennis van de taal van het taalgebied waar men werkt als beroepsuitoefeningvoorwaarde. Zonder aantoonbare kennis van het Nederlands kan men dan niet als arts werken in Vlaanderen. In Walloniƫ moet de arts Frans kennen en in Brussel beide landstalen.

"Het is al ver gekomen dat wij moeten oproepen om dit nu eens niet door een communautaire bril te zien", stellen Weyts en Ide. Ze verwijzen naar Frankrijk waar voor sportmonitoren sinds november 2009 de kennis van het Frans als een voorwaarde voor de beroepsuitoefening geldt.

Bron: De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen