< Terug naar overzicht

Te weinig bedden voor spoedpatiënten

"Patiënten blijven steeds langer op de spoeddienst en de gevolgen zijn dramatisch", zegt Jan Stroobants in een interview met het vakblad De Specialist. Hij is urgentie-arts in het Antwerpse Middelheimziekenhuis en voorzitter van de Belgische vereniging van Spoedartsen.

"Door de structurele onderfinanciering en de opgelegde besparingen bouwen ziekenhuizen nog steeds bedden af en trachten ze de resterende bedden zo optimaal mogelijk te gebruiken. Er wordt op dit moment gestimuleerd om de planbare zorg zodanig performant te maken, dat het bijna 'not done' is om ergens een leeg bed te hebben staan in het ziekenhuis waar toch dringende patiënten worden opgenomen. Als andere ziekenhuisdiensten echter een opnamestop inlassen, dan blijven de beschikbare ruimtes en lokalen op de spoed gedurende uren bezet door dezelfde patiënten. De spoed wordt dus een echte flessenhals en de doorstroming naar andere diensten stremt", aldus Stroobants.

Volgens hem leidt dit tot onwerkbare toestanden op de spoeddienst: "Vanuit medisch oogpunt is hoe langer op de spoed, hoe slechter. Patiënten die moeten worden opgenomen, blijven wachten in de lokalen van de spoedgevallendiensten. Zij hebben alle zorg nodig van de artsen en de verpleegkundigen op de spoed. Ondertussen moeten de mensen die in de wachtzaal zitten, wachten tot er voldoende plaats vrijkomt." Oplossingen ziet Stroobants voorlopig niet.

Bron: De Morgen, De Specialist

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen