< Terug naar overzicht

Tekort aan spoedartsen

Ziekenhuizen kampen met een tekort aan bloed en een tekort aan gekwalificeerde spoedartsen. Dat zijn slechts twee van de vele problemen die op de agenda stonden van het 28ste internationaal symposium over spoedgeneeskunde en intensieve zorg, dat plaatsvond van 18 tot 21 maart op de Heizel in Brussel met deelnemers van over de hele wereld.

Door het beperkt aantal studenten dat jaarlijks medische studies mag aanvatten, kampen ziekenhuizen momenteel met een tekort aan gekwalificeerde spoedartsen. Daarom worden steeds vaker buitenlandse artsen aangeworven. De job van urgentiearts is voor velen niet zeer aantrekkelijk door de wacht-, nacht- en weekenddiensten. Hierdoor specialiseren jonge artsen zich liever in domeinen waarin ze consultaties op afspraak kunnen houden en ze redelijk vaste uren hebben.

Daarnaast klagen de ziekenhuizen eveneens over een tekort aan bloed voor transfusies. Tegenwoordig selecteren de bloedbanken strenger hun bloeddonoren, waardoor de bloedvoorraad kleiner wordt.

Op het symposium was er eveneens aandacht voor het ontbreken van een efficiƫnte behandeling voor sepsis of bloedvergiftiging, een aandoening met vaak een dodelijke afloop. Er is dan ook dringend nood aan nieuwe remedies, naast de reeds bestaande, maar dure behandeling.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen