< Terug naar overzicht

Telt ons land te veel ziekenhuizen?

Nog voor minister Onkelinx haar hervormingsplannen voor de financiering van de ziekenhuizen voorlegde aan de ministerraad, losten experts al een stevig schot voor de boeg: het totale aantal ziekenhuizen en ziekenhuisbedden zou naar beneden moeten.

"Het lijdt geen twijfel dat er vandaag te veel ziekenhuisbedden zijn in België", stelt professor gezondheidseconomie Lieven Annemans. De cijfers lijken hem ook gelijk te geven. Terwijl Denemarken, dat heel goed scoort op vlak van gezondheidszorg, over gemiddeld 3,5 ziekenhuisbedden per 1000 inwoners beschikt, heeft ons land er 6,6.

"Het aantal ziekenhuisopnames ligt hier ook 15 procent boven het EU-gemiddelde. Idealiter zouden we moeten evolueren naar een situatie waarbij de ziekenhuissector met 20 procent krimpt en tegelijk 10 procent winstgevender wordt. De angst voor een sociaal bloedbad lijkt me hierbij totaal ongegrond: als we het aantal ziekenhuisbedden verminderen, zal het aanbod in de thuiszorg en de voor- en nazorg – dat wel flink wat goedkoper uitvalt dan een ziekenhuisopname – stevig moeten uitbreiden. En om de concurrentiestrijd tussen ziekenhuizen onderling te stoppen, moeten er afspraken komen over wie welke zorg aanbiedt, zodat er kan worden bespaard op peperdure technologieën en onderzoeken", aldus Annemans.

Zowel Marleen Temmerman, directeur bij de Wereldgezondheidsorganisatie, als professor huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer van UGent zijn het eens met die analyse. "Ook de overheid is stilaan tot het besef gekomen dat er in dit land veel te veel ziekenhuizen zijn. Hier en daar zagen we wel al wat fusies, maar het gaat nog veel te traag", vindt Temmerman. "Twee grote ziekenhuizen in één stad, dat is ronduit absurd."

Ook De Maeseneer kan zich daarin vinden, maar hij wijst er ook op dat het nieuwe beleidsplan verder moet gaan dan zomaar een naakte inkrimping van het aanbod. "Als we geen afspraken maken over wie nog welke onderzoeken of behandelingen kan aanbieden, dan dreigen de ziekenhuizen gewoon op zoek te gaan naar extra inkomsten via peperdure technische onderzoeken. En wordt dit financieel gezien dus een nuloperatie."

Bron: De Morgen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen