< Terug naar overzicht

Test-Aankoop krijgt geen inzage in rapporten ziekenhuisinfecties

De Raad van State vindt dat Test-Aankoop niet het recht heeft om rapporten over ziekenhuisinfecties per ziekenhuis in te kijken. De openbaarmaking van deze rapporten per ziekenhuis kan volgens de Raad een gevaar voor de volksgezondheid zijn.

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) en de FOD Volksgezondheid co├Ârdineren de nationale surveillance van ziekenhuisinfecties. De globale resultaten daarvan worden wel publiek gemaakt, maar niet ge├»ndividualiseerd op ziekenhuisniveau.

Test-Aankoop probeerde daarom inzage te krijgen in de resultaten per ziekenhuis. In mei 2009 vroeg het schriftelijk aan het WIV om een kopie te ontvangen van de rapporten met de gegevens per ziekenhuis. De consumentenorganisatie baseerde zich daarbij op de wet op openbaarheid van bestuur.

Maar het WIV weigerde om wetenschappelijke en juridische redenen en stelde dat het zeer moeilijk zou zijn om een correcte vergelijking van ziekenhuizen te maken. Bovendien was er een contract van vertrouwelijkheid en anonimiteit met de ziekenhuizen.

Test-Aankoop nam de weigering niet en ging in beroep, maar kreeg telkens nul op het rekest. De Raad van State heeft zich nu, als laatste instantie, in een gemotiveerd arrest uitgesproken. De Raad stelt dat de overheid een belangenafweging moet maken tussen de openbaarmaking en het mogelijk risico voor de gezondheid. Volgens de Raad mag het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid de toegang tot de gegevens in detail weigeren.

Bron: Knack, de Specialisten, De Morgen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen