< Terug naar overzicht

Test-Aankoop maakte reputatie-index van ziekenhuizen

De overheid weigert ziekenhuizen objectief te beoordelen en de resultaten openbaar te maken. Dus maakte Test-Aankoop op basis van een ondervraging bij artsen zelf een index. Huisartsen en specialisten bevelen patiënten met een zeer ernstige en complexe aandoening in de eerste plaats een universitair ziekenhuis aan. Dat blijkt uit de bevraging van Test-Aankoop.

De consumentenorganisatie peilde naar de reputatie van meer dan 40 ziekenhuizen in 13 vakgebieden. Het leverde voor elk vakgebied een top acht op. Dat de universitaire ziekenhuizen er het beste uitkomen, is niet verwonderlijk omdat zij doorgaans over de knowhow en specifieke spitstechnologie beschikken om moeilijke gevallen te behandelen.

De artsen moesten ook aangeven waarom ze voor een bepaald ziekenhuis kozen. De bekwaamheid en/of specialisatie van het medisch personeel blijkt veruit de belangrijkste motivering. Daarna komt de kwaliteit van de medische infrastructuur.

De Orde van Geneesheren riep zijn artsen op om niet mee te werken aan de enquête, omdat de resultaten niet het gevolg zijn van objectieve criteria. "Het hoofddoel van de enquête was ook niet om een objectieve rangschikking van de ziekenhuizen op te stellen", reageert Ivo Mechels van Test-Aankoop. "Als een instelling niet in de tabellen voorkomt of op de laatste plaats staat, betekent dat niet dat het ziekenhuis 'slecht' is. Het wijst er enkel op dat de artsen dat ziekenhuis niet als eerste keuze hebben opgeven. De index geeft wel de realiteit weer. Een arts beveelt zijn patiënt een ziekenhuis aan en doet dat ook niet op basis van objectieve criteria, maar op basis van zijn eigen mening en ervaring. En de meeste patiënten laten zich door die mening leiden."

Test-Aankoop wil met de reputatie-index de overheid onder druk zetten om een systeem te ontwikkelen dat de kwaliteit van ziekenhuizen op een objectieve manier beoordeelt. En dat ook die resultaten ervan openbaar maakt. "Als patiënt heb je toch recht op informatie", meent Mechels. "Het is voor de patiënt nu erg moeilijk om het meest geschikte ziekenhuis te kiezen als hij of zij een ernstige aandoening heeft. In Nederland, Frankrijk, Engeland, Duitsland en Denemarken worden wel al indicatoren gepubliceerd over de kwaliteit van de ziekenhuizen. Dus waarom kan dat bij ons niet?"

Test-Aankoop heeft al vaker het gebrek aan transparantie in de medische sector aangeklaagd, onder meer toen ze gegevens per ziekenhuis opvroeg over ziekenhuisinfecties. Pas toen de Raad van State zich had uitgesproken meldde de FOD Volksgezondheid zich ervan bewust te zijn dat een transparanter systeem nodig is.

Meer informatie over de index: www.standaard.be/ziekenhuizen, www.test-aankoop.be

Bron: De Standaard, Test-Aankoop

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen