< Terug naar overzicht

Uitzendarbeid: afschaffing 48-urenregel en akkoord over e-signing

De sociale partners sloten in de Nationale Arbeidsraad een unaniem akkoord over het elektronisch ondertekenen van uitzendcontracten en de afschaffing van de 48-urenregel.

“De elektronische ondertekening van de arbeidsovereenkomsten voor uitzendarbeid zijn een belangrijke stap richting digitalisering en betekent een win-win voor zowel de uitzendkrachten als de uitzendbedrijven”, reageert sectorfederatie Federgon in een persbericht.

De uitzendkrachten zullen hun arbeidsovereenkomsten immers gemakkelijk met hun smartphone of tablet kunnen ondertekenen, en hun contracten voortaan veel sneller ontvangen. Daarnaast kunnen uitzendkrachten hun uitzendovereenkomsten, over alle erkende uitzendbedrijven heen, op een overzichtelijk sectorplatform raadplegen.

Ook voor de uitzendbedrijven betekent dit veel minder administratieve rompslomp, omdat het verzenden, het versturen van herinneringen en het klasseren van de papieren arbeidsovereenkomsten wegvallen. Door de ‘timestamp’ die zowel aan het versturen als aan het ondertekenen gehecht wordt, ontstaat in hoofde van alle partijen een veel grotere rechtszekerheid.

Om het systeem helemaal sluitend te maken, werd er ook een oplossing gezocht voor uitzendkrachten die niet beschikken over een smartphone of een mailadres of die geen e-identiteitskaart met chip hebben.

In hetzelfde akkoord werd ook de afschaffing van de 48-urenregel vanaf 1 oktober 2016 overeengekomen, waardoor papieren arbeidsovereenkomsten voor uitzendarbeid de facto onmogelijk te gebruiken worden.

De 48-urenregel liet toe dat een uitzendcontract tot 48 uren na de aanvang van de prestaties getekend kon worden. Wat voor de uitzendkracht heel wat onzekerheid met zich meebracht. Ook enkele problemen zoals de problematische afwikkeling van arbeidsongevallen of ziekte op de eerste werkdag, zullen daardoor een oplossing vinden.

Voor het automatisch inzagerecht voor de sociale inspectie in de databank van elektronisch getekende contracten, zonder dat daar steeds toestemming van het uitzendkantoor voor nodig is, is er echter geen akkoord gevonden.

Bron: Federgon/ACV

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen