< Terug naar overzicht

UZ Leuven sleept tweede kwaliteitsprijs in de wacht

Rode Kruis-Vlaanderen en het Centrum voor Ziekenhuis- en Verplegingswetenschap reikte de tweede kwaliteitsprijs 'Excellentie in ziekenhuismanagement' uit aan het UZ Leuven, dat daarbij 12.500 euro ontving.

De laureaten waren dit jaar: het AZ Turnhout campus Sint Jozef, Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart vzw (Campus Mariendal) Tienen, de Sint-Jozefskliniek in Izegem, het UZ Brussel Jette en het UZ Gasthuisberg Leuven. Winnaar werd dus UZ Leuven, dat de prijs kreeg voor het project 'Bewaking geneesmiddeleninteracties in het elektronisch geneesmiddelenvoorschrift'. Het project verfijnt de werking van het elektronische voorschrift en helpt veiligheidsincidenten door interacties tussen geneesmiddelen voorkomen.

"Met zijn initiatief zet het UZ Leuven een verdere en belangrijke stap in de verfijning en perfectionering van het elektronische geneesmiddelenvoorschrift. Het integreren in dat voorschrift van de beschikbare kennis over de vele mogelijke interacties van geneesmiddelen lijkt als idee en optie voor de hand liggend. De realisatie ervan is dat veel minder. Het UZ Leuven is erin geslaagd, als een van de weinigen wereldwijd, om dit opzet tot een goed einde te brengen onder een vorm die vriendelijk en toegankelijk blijft voor de gebruiker.

Dat is mogelijk geworden door een zeer sterke en geavanceerde informatica-infrastructuur, maar vooral door een manier van werken waarbij de doelstellingen van meet af aan weliswaar duidelijk zijn, maar waarbij de opeenvolgende stappen heel behoedzaam, doordacht en onderbouwd werden gezet", zo stond in het verslag van de jury te lezen.

De voorzitter van de jury, prof. dr. Arthur Vleugels, benadrukt het belang van het project: "Belangrijk in de beslissing was voor de jury de overweging dat veiligheidsincidenten plaatsvinden bij 10 tot 15 procent van de patiƫnten die in een ziekenhuis worden opgenomen. Van die incidenten hebben 20 tot 25 procent te maken met geneesmiddelen en daarvan hebben meer dan de helft te maken met het voorschrijven zelf. Gezien deze getallen kan dit project dan ook fundamenteel bijdragen tot een betere kwaliteit en veiligheid van zorg voor grote aantallen patiƫnten."

Bron: Zorgnet Vlaanderen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen