< Terug naar overzicht

Vacatures zorgsector nemen nog toe

Om verpleegkundige te schrappen als knelpuntberoep moeten nu al massa's vacatures worden ingevuld. Bovendien wordt verwacht dat het aantal vacatures in de toekomst nog zal toenemen.

Uit cijfers van uitzendbureau Randstad blijkt dat België nu ongeveer 120.000 gediplomeerde verpleegkundigen telt. Zowat 100.000 personen zijn ook echt actief als verpleegkundigen.
Volgens Randstad moeten er in 2013 meer dan 60.000 banen worden gecreëerd in de zorgsector om aan de zorgbehoefte te voldoen. Geen simpele opgave, vooral omdat de vergrijzing ook hard toeslaat bij het zorgpersoneel. Eén op de vijf zorgverleners gaat de volgende vijf jaar met pensioen.

Meer allochtonen


Er moet dan ook dringend een oplossing gevonden worden voor het dreigende gebrek aan zorgpersoneel. Er zijn meer zorgkundigen, polyvalente verzorgers en verpleegkundigen nodig. Daarom wil de zorgsector eveneens een beroep doen op de allochtone gemeenschap, die nog steeds pijnlijk ondervertegenwoordigd blijkt als het op zorg aankomt.
"Toch lijkt er een positieve evolutie op gang te komen", stelt Malika Boulbahaeiem, intercultureel bemiddelaar van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL). "De tweede en derde generatie allochtonen vinden hun weg naar de zorgsector veel vlotter dan vroeger. De eerste generatie kwam van het platteland en moest meer sociale druk overwinnen om hogere studies aan te vatten."

Dag voor de Verpleegkunde


Op de Dag voor de Verpleegkunde herinnerde minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx aan een recente enquête waaruit bleek dat verpleegkundigen op heel wat vertrouwen van de Belgische bevolking kunnen rekenen. Toch moeten ze, gezien het tekort aan verpleegkundigen op de arbeidsmarkt, hun werk vaak in moeilijke omstandigheden uitoefenen. In het kader van een promotieplan trekken deze maand 180 verpleegkundigen langs 69 scholen om er hun beroep voor te stellen en de scholieren warm te maken voor de job.

Meer info op www.infopuntzorgopleiding.be.
Bronnen: De Standaard, De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen