< Terug naar overzicht

Vanackere maakt meer geld vrij voor gehandicapten

Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere sleepte meer geld uit de brand voor de gehandicaptensector en wil het voortaan ook anders besteden. De sector reageert uiteenlopend.

De Vlaamse regering beloofde bij haar aantreden elk jaar 22,5 miljoen euro extra uit te trekken om de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg weg te werken. Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V) wist nog wat ‘extra extra’ geld uit de brand te slepen: eerst 10 miljoen euro en dan nog eens 2 miljoen euro. De 34,5 miljoen euro zouden meer dan 1400 opvangplaatsen extra opleveren voor de 9000 wachtenden. De minister wil bovendien de resultaten opdrijven door het geld slimmer aan te wenden, onder meer door het persoonlijk assistentiebudget het eerste jaar te verlagen tot 80%, zodat meer personen ervan kunnen genieten.

De reacties van de sector waren uiteenlopend: men is dankbaar voor elke extra plaats, maar ook teleurgesteld omdat er nog zoveel wachtenden overblijven. Frank Cuyt van het Vlaams Welzijnsverbond vroeg dat de regering opnieuw een meerjarenplan zou opstellen om de uitbreiding planbaar te maken. Hij steunt de overgang naar een financiering via persoonsgebonden budgetten, maar vraagt de vrije keuze tussen het zelf inkopen van begeleiding en de opname in een instelling. Hij wil ook meer personeel en meer gebouwensubsidies voor de instellingen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen