< Terug naar overzicht

Vanaf 2020 dreigt opnieuw tekort in zorgsector

Er dreigt alweer een tekort aan personeel in de zorgsector. Het aantal studenten zorg- en verpleegkunde is de laatste tien jaar dan wel verdubbeld, toch dreigt er vanaf 2020 een nieuw tekort doordat de babyboomers massaal met pensioen zullen gaan. De vergrijzing werkt immers in twee richtingen.

Dat blijkt uit een studie van Jozef Pacolet (KU Leuven) over de toekomstige personeelsbezetting in de zorgsector. De voorbije jaren kozen steeds meer jongeren voor een carrière in de zorgsector. Elk jaar studeren er zo'n 20.000 af. Bovendien zullen zorgopleidingen ook in de toekomst leerlingen blijven aantrekken.

Toch dreigt er opnieuw een tekort. De bevolking stijgt tegen 2050 met 12%. De komende 45 jaar zijn daarom 140.000 nieuwe mensen nodig in de sector. Daarbovenop zijn voor de vervanging nog eens 301.000 beroepskrachten nodig. Door de vergrijzing zal vooral in de residentiële ouderenzorg fors meer extra personeel nodig zijn.

De onderzoekers roepen de scholen dan ook op om hun opleidingen anders te oriënteren, met meer aandacht voor ouderenzorg. Want de vraag daarnaar zal de volgende jaren alleen maar toenemen, terwijl bijvoorbeeld die naar vroedkundigen of kinderverzorgers stabiel blijft.

Bron: De Redactie/De Tijd

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen