< Terug naar overzicht

Vandeurzen wil systeem vergunningen rusthuizen veranderen

Minister Jo Vandeurzen wil vanaf 2013 het systeem van vergunningen voor rusthuizen veranderen. Hij werkt aan een oproepsysteem waarbij alleen wie garandeert dat hij echt bouwt, een vergunning krijgt. Nu vliegen de vergunningen wel de deur uit, maar vlot de bouw niet.

De vergunningen voor nieuwe rusthuisbedden zijn een gegeerd goed. Die komen telkens met mondjesmaat in het begin van het jaar vrij en worden meteen ingepikt. Maar verschillende instanties houden die vergunningen gewoon in portefeuille, zonder daar veel concreet mee te doen.

Van die bezettingspolitiek wil Vandeurzen af: "De verlenging van de vergunning hebben we al verstrengd, maar we willen ook het systeem op zich veranderen. Nu worden de vergunningen voor het aantal bedden per gemeente uitgedeeld. Dat betekent dat die vergunningen zeer versnipperd zijn. Dat kunnen we uitbreiden naar een groep van gemeenten. Zo kan een investeerder ook een vergunning krijgen voor meer bedden. Op dit moment is het eenvoudig: wie de vergunning als eerste aanvraagt, krijgt ze. Wij willen dat anders aanpakken. We willen de noden in een bepaalde regio vastleggen en daar dan een oproep voor lanceren. Zo kunnen we dan zeggen: in regio X hebben we zoveel bedden nodig voor dementerenden. Om dat systeem uit te dokteren zal ik overleggen met de sector en met mijn collega's in de Vlaamse regering, want we moeten ook afspraken maken rond ruimtelijke ordening."

Op dit moment geeft de Vlaamse overheid ook meer vergunningen af, dan het Riziv toelaat om uit te baten. Ze doen dat omdat ze weten dat die bedden toch traag worden gerealiseerd. Eenmaal die bedden ook echt allemaal worden gebouwd, zal daarin eveneens verandering moeten komen.

Bron: Het Belang van Limburg

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen