< Terug naar overzicht

VBO denkt aan 6000 nieuwe jobs in gezondheidszorg

Ruim een jaar geleden startte het VBO met een denkoefening over nieuwe wegen richting economische groei en dus richting jobs. De werkgeversorganisatie wil namelijk iets doen aan de paradox waarin onze economie zich bevindt: een hoge werkloosheid en tevens een hoog aantal vacatures dat niet ingevuld geraakt.

Er moeten dus dringend nieuwe banen gecreëerd worden en het VBO ziet vooral potentieel in de dienstensector. Vooral de goede naam en faam van de Belgische gezondheidszorg in het buitenland opent perspectieven. Vandaag al verzorgen Belgische ziekenhuizen meer dan 35.000 buitenlandse patiënten, overwegend uit EU-landen. Uit onderzoek dat het VBO liet uitvoeren komt naar voor dat er een marktpotentieel van jaarlijks 100.000 EU-patiënten en nog meer niet-EU-ers zou bestaan voor onze ziekenhuizen. Met de huidige infrastructuur beschikt men, aldus het VBO, over een vrije capaciteit van 50.000 extra opnames per jaar, uitgaande van 80% als optimale bezettingsgraad van de ziekenhuisbedden.

Door die overcapaciteit te benutten voor buitenlandse patiënten, liggen heel wat extra banen in het verschiet: 5000 directe en nog eens minstens 1000 in andere sectoren zoals horeca, toerisme, transport, bouw en verzekeringen (want buitenlandse patiënten en hun familie hebben eveneens nood aan catering, verblijf en vervoer). “Het gaat hierbij ook om laag- of ongeschoolden”, zo geeft gedelegeerd bestuurder van het VBO Rudi Thomaes aan.

Het VBO stelt drie basisprincipes voorop bij de behandeling van buitenlandse patiënten in België. Zo moet deze een duidelijke meerwaarde betekenen in termen van inkomstenstromen vanuit het buitenland en jobcreatie, mag zij niet ten koste gaan van de Belgische patiënten en moeten buitenlandse patiënten kunnen rekenen op een dienstverlening van hoge kwaliteit tegen faire prijzen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen