< Terug naar overzicht

Veel ongenoegen over rusthuizen

Het leven in een bejaardentehuis gaat niet altijd over rozen. Dat blijkt uit een enquête van consumentenorganisatie Test-Aankoop bij 1300 personen van wie een familielid in een rusthuis verblijft of heeft verbleven. Iets meer dan de helft van de ondervraagden meldde ooit al een of meerdere ernstige problemen te hebben gehad, aldus Test-Aankoop.

De klachten gaan vooral over de dagelijkse hulp (40 procent), de gebrekkige medische informatie voor de familie (36 procent) en de (verkeerde) toediening van geneesmiddelen (30 procent). Ook diefstallen in rusthuizen komen vaak voor, net als ruw verbaal (21 procent) en lichamelijk (8,5 procent) gedrag jegens de bewoners.

De gemiddelde verblijfskosten bedragen 1361 euro per maand. Daarbij komen gemiddeld nog 138 euro kosten bij. In 60 procent van de gevallen kost het rusthuis meer dan het maandinkomen van de bewoner.

"Twintig procent van de respondenten toont zich (zeer) ontevreden over de dagelijkse hulp en de ontspanningsmogelijkheden, de medische zorg, de maaltijden en de prijs", aldus Test-Aankoop.

Uit de enquête blijkt tot slot dat de senioren gemiddeld zeven maanden moeten wachten om een plaats te krijgen in een rusthuis. Tien procent van de senioren moet zelfs een jaar of meer dan een jaar wachten, terwijl 38 procent zegt niet lang te hebben moeten wachten.

Bron: De Standaard

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen