< Terug naar overzicht

Vergrijzing treft verpleegkundigen

Slechts een op de drie verpleegkundigen op de afdeling intensieve zorg is jonger dan 30 jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vlaamse Vereniging voor Intensieve Zorg Verpleegkundigen (VVIZV). Aan het onderzoek namen 84 Vlaamse diensten intensieve zorg mee.

Een andere opvallende vaststelling is dat bijna zeven op de tien verpleegkundigen ouder zijn dan 30 jaar; bijna een vierde is ouder dan 40. Dat betekent dat de diensten intensieve zorg een zwakke instroom van verpleegkundigen hebben. "De uitdaging voor de komende jaren zal dan ook zijn om er alles aan te doen de instroom te verhogen. Het zal nodig zijn het beroep van verpleegkundige op een positieve manier in de kijker te zetten", aldus VVIZV-voorzitter Brigitte Claes.
Een voordeel van de vergrijzing is dat de 'verouderende' populatie veel meer ervaring en deskundigheid bezit. "De meerderheid van verpleegkundigen heeft meer dan tien jaar ervaring op intensieve zorg", volgens Claes. "Ook bij de leidinggevenden neemt de ervaring toe. In 1989 had een hoofdverpleegkundige gemiddeld zeven jaar ervaring. Vandaag is dat bijna dertien jaar."
Hoewel verpleegkundige op de dienst intensieve zorg vooral een vrouwelijk beroep is (acht op de tien zijn vrouwen), blijkt dat 65 procent van de hoofdverpleegkundigen mannen zijn.
De ziekenhuizen die aan het onderzoek deelnamen, vertegenwoordigen 84 Vlaamse diensten intensieve zorg. Dat is goed voor 62,2 procent van het aanbod. Voor VVIZV is het al de vierde keer dat ze het profiel van de diensten intensieve zorg in kaart brengt.

Bron: De Morgen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen