< Terug naar overzicht

Verontrustende opkomst gevaarlijke bacteriën in ziekenhuizen

De Hoge Gezondheidsraad waarschuwt voor de verspreiding van de zogenaamde CPE-bacteriën (Carbapenemase Producing Enterobacteriaceae) in de Belgische ziekenhuizen. Dit zijn bacteriën die tegen de meeste antibiotica bestand zijn.

Tijdens de eerste tien maanden van 2011 werden in drie ziekenhuizen epidemies en in een twaalftal instellingen sporadische gevallen van CPE vastgesteld. De opkomst van de bacteriën is verontrustend, want de mogelijke behandelingen bij besmette patiënten zijn zeer beperkt. Slechts weinige antibiotica zijn immers actief tegen CPE. De Hoge Gezondheidsraad dringt dan ook aan op snelle en accurate maatregelen.

Risicopatiënten moeten systematisch worden opgespoord en besmette patiënten moeten in een individuele kamer worden geïsoleerd. Verder dient er ook een centraal registratiesysteem te worden ontwikkeld, dat onder meer door het nationaal referentiecentrum voor resistente enterobacteriën gecoördineerd wordt.

Een groep experts werkt onder auspiciën van de Hoge Gezondheidsraad ook nationale aanbevelingen uit over hoe de verspreiding van dergelijke bacteriën in Belgische ziekenhuizen bestreden kan worden.

Bron: De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen