< Terug naar overzicht

Verpleegkundigen en verzorgenden blijven knelpuntberoep

De gezondheidszorg blijft veel knelpuntberoepen tellen. Zo is er een tekort aan ziekenhuisapothekers, paramedici, verpleegkundigen en verzorgenden.

Dat blijkt uit de lijst met knelpuntberoepen die de VDAB jaarlijks publiceert. Structureel blijven de grootste knelpuntberoepen in Vlaanderen dezelfde. Naast onder meer beroepen uit de gezondheidszorg of de horeca, blijft de zoektocht naar technisch geschoold personeel moeizaam verlopen. Het gaat over techniek in de brede zin: van ingenieurs, over onderhoudstechnici tot gespecialiseerde vaklui voor de bouw.

De grootste knelpuntberoepen in de gezondheidszorg zijn verpleegkundigen, hoofdverpleegkundigen, gespecialiseerde verpleegkundige operatiekwartier en zorgkundigen. Daarnaast zijn er ook te weinig ziekenhuisapothekers, dentaaltechnici, kinesitherapeuten en badagist-orthesist-prothesisten.

Verschuivingen
Toch zijn er een aantal verschuivingen in vergelijking met de vorige jaren. “Door de grotere internationale concurrentie zien we voor het eerst in jaren het aantal knelpuntberoepen in de bouw dalen”, stelt de VDAB vast. Beroepen zoals schilder-decorateur verdwijnen dit jaar van de lijst.

Ook boekhouder, eveneens een klassieker, verdwijnt van de knelpuntenlijst. Dit betekent echter niet dat alle financiële profielen vandaag makkelijk te vinden zijn. Maar de huidige werkzoekenden met een financiële achtergrond missen vaak de gespecialiseerde competenties om beroepen zoals financiële auditor in te vullen. Dit maakt financieel auditor een kwalitatief knelpuntberoep: er zijn onvoldoende werkzoekenden met de nodige gespecialiseerde competenties om deze functie op te nemen.

Bron: VDAB

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen