< Terug naar overzicht

Verpleegkundigen kreunen onder werkdruk

In Brussel betoogden op 9 juni 2011 duizenden werknemers uit de non-profitsector voor een nieuw sociaal akkoord met betere loon- en werkvoorwaarden. LBC-NVK, de bediendevakbond van het ACV, voerde op 8 juni al actie in de Leuvense universitaire ziekenhuizen tegen de hoge werkdruk door een tekort aan verpleegkundigen.

"We komen handen te kort op verschillende afdelingen en het is moeilijk om nieuwe krachten aan te trekken", zegt Walter Vandenbempt (55) uit Herent, die als verpleegkundige ook hoofdafgevaardigde van LBC-NVK van UZ Leuven is. "Concreet willen we de job aantrekkelijker maken met bijvoorbeeld een volledige dertiende maand en betere startlonen. De huidige barema's gaan al dertig jaar mee."

De overuren van het personeel blijken zich op te stapelen. "Vandaag moeten nog 130.000 overuren worden gecompenseerd. Bovendien werd de werkdruk veel hoger omdat patiënten minder lang in het ziekenhuis verblijven. Alleen de zwaarhulpbehoevende patiënten worden opgenomen. Denk maar aan een bevalling: vroeger bleven de moeders veertien dagen, nu slechts vier. We zijn daar niet aan aangepast", aldus Vandenbempt.

Dat er niets aan de situatie verandert, wijten de betogers aan het ontbreken van een sociaal akkoord. Vandenbempt: "Elke vijf jaar wordt dat aangepast. Het laatste is afgelopen in 2010. Op dat van 2010-2015 wachten we nog. Zoiets is nefast om de sector aantrekkelijk te maken."

"We weten wel dat er een regering van lopende zaken is, maar het moet toch mogelijk zijn om al technische besprekingen met de sector te doen over onze eisenbundel?', zegt Philip Joosten (46) uit Kortenberg, secretaris van LBC-NVK Leuven.

Tijdens de actie en de betoging werd er in UZ Gasthuisberg en Pellenberg gewerkt op zondagsbezetting. De patiënten ondervonden hiervan weinig hinder omdat de gemaakte afspraken gewoon plaatsvonden. De actievoerders deelden symbolisch tweeduizend washandjes uit aan bezoekers en patiënten. Joosten: "We gaven zo de boodschap mee dat we hen nu nog wel verzorgen, maar dat het zonder sociaal akkoord in de toekomst niet uit te sluiten is dat ze zichzelf en hun familie zullen moeten wassen."

Bron: De Standaard, Medinews

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen