< Terug naar overzicht

Verpleegkundigen maken rekenfouten

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat één op de drie verpleegkundigen wel eens een rekenfout maakt bij het toedienen van medicijnen.

Ruim 40% van de verpleegkundigen scoort een onvoldoende voor rekenvaardigheid. Bijna 30% geeft aan wel eens een rekenfout te hebben gemaakt bij het toedienen van medicijnen. Dat blijkt uit onderzoek naar de rekenvaardigheid van verpleegkundigen, in opdracht van Nursing, een Nederlands vakblad voor verpleging en verzorging, en The Competence Group, specialist op het gebied van e-learning in de zorgsector. Het onderzoek is uitgevoerd door Duo Market Research en is representatief voor de doelgroep.

De respondenten werden tijdens een kort interview een aantal vragen gesteld, onder andere over hun zelfbeeld ten aanzien van hun rekenvaardigheid. Vervolgens werd hen verzocht online een door The Competence Group samengestelde toets in te vullen. Die toets bevatte tien rekenopgaven die inzicht geven in rekenvaardigheid. Deze rekentoets werd door 125 van de 250 respondenten gemaakt, een representatief aantal. Slechts 9% beantwoordde alle vragen goed. Hierbij dient te worden opgemerkt dat de respondenten de opdrachten thuis, dus zonder tijdsdruk, hebben kunnen maken.

Opmerkelijk is dat de oude garde beter rekent dan de jonge. De helft van de verpleegkundigen die ouder zijn dan 50 jaar scoort een 8 of hoger op de rekentoets, terwijl slechts zowat een derde van de verpleegkundigen jonger dan 50 jaar een 8 of hoger scoort.

(Bron: www.nursing.nl)

Herkent u dit probleem? Hoe pakt u het aan? Besteedt u in vorming en opleiding aandacht aan deze problematiek? Bouwde u hier een origineel project rond? Laat het ons weten!

Contacteer Daan Nelen, tel. 053/60 56 73, daan@hrsquare.be.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen