< Terug naar overzicht

Verpleegkundigen naar de rechter wegens werkdruk

Anesthesiemedewerkers, operatieassistenten en verpleegkundigen van vijftien ziekenhuizen in Zuid-Nederland hebben een kort geding aangespannen om hun werkgevers te dwingen in overleg te gaan over de hoge werkdruk. Het convenant dat de ziekenhuizen sloten om de arbeidsmarkt te verbeteren, gaat volgens het personeel zijn doel voorbij.

De Nederlandse beroepsverenigingen van anesthesiemedewerkers (NVAM), operatieassistenten (LVO) en recovery verpleegkundigen (BRV) eisen bovendien dat de afschaffing van toeslagen, extra beloningen en wervingspremies wordt teruggedraaid. Zonder overleg met de beroepsverenigingen hebben de ziekenhuizen onderling afgesproken dat verschillende toelagen en opleidingsmogelijkheden worden afgeschaft. Het convenant is volgens de beroepsverenigingen in strijd met de cao en de Arbeidswet. Het laatste gesprek met de ziekenhuizen werd in oktober zonder succes afgerond, zodat de beroepsverenigingen geen andere uitweg meer zagen dan een kort geding bij de rechter.
Naar aanleiding van het convenant hielden de verenigingen onder hun leden een enquĂȘte. De ziekenhuismedewerkers vinden vrijwel allemaal dat hun arbeidsomstandigheden in de afgelopen vijf jaar zijn verslechterd. Bijna 85 procent van de ondervraagden noemt de werkdruk hoog, te hoog of onverantwoord hoog. Diensttijden van 18 uur zijn geen uitzondering en medewerkers houden veel overuren over. Ongeveer 45 procent van het personeel aarzelt over het voortzetten van zijn baan.
Bron: www.nursing.nl.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen