< Terug naar overzicht

Vier op de tien ziekenhuizen in het rood

Door de opeenvolgende besparingsrondes van de overheid hebben de Vlaamse ziekenhuizen het steeds moeilijker om het hoofd financieel boven water te houden. Vier op de tien ziekenhuizen zullen 2013 met een negatief bedrijfsresultaat afsluiten.

Dat blijkt uit een rondvraag van Zorgnet Vlaanderen bij 36 ziekenhuizen. Dat stemt overeen met twee derde van de Vlaamse algemene ziekenhuizen en 77% van het totaal aantal erkende bedden in Vlaanderen.

Het aantal ziekenhuizen met een courant resultaat in het rood verdubbelde van twee op de tien in 2012 naar vier op de tien in 2013. Voor 2014 zijn de ziekenhuizen allerminst hoopvoller gestemd: 8 op de 36 ziekenhuizen begroten een negatief courant resultaat, 14 een marge van 0 tot 1%, 11 een marge tussen 1 en 2% en nog een enkel ziekenhuis een marge tussen 2 en 5% op de omzet.

De voornaamste verklaring voor de steeds slechtere resultaten zit in de verdere toename van de kosten, vooral die van het personeel. Die stegen tussen 2012 en 2014 met 5,2% door allerlei voordelen toegekend door de overheid. Financiering hiervoor voorziet de overheid echter niet, waardoor de ziekenhuizen dieper in eigen buidel moeten tasten.

Een volledig achterhaalde ziekenhuisfinanciering zorgt al jaren voor een verwrongen situatie. De overheid voorziet te weinig middelen voor de ziekenhuizen, waardoor die aangewezen zijn op afhoudingen op de artsenhonoraria. Besparingen op honoraria, geneesmiddelen of medische materialen hebben eveneens financiële implicaties voor de ziekenhuizen. Alle marges zijn stilaan opgesoupeerd.

De ziekenhuizen geven aan dat de maatregelen om hun begrotingen in evenwicht te houden, stilaan uitgeput raken. Noodgedwongen zullen besparingen op personeel en infrastructuur volgen, evenals hogere bijdragen van de patiënt.

Bron: Zorgnet Vlaanderen

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen