< Terug naar overzicht

Virga Jesse-ziekenhuis wint prijs voor excellent ziekenhuismanagement

Het Virga Jesse-ziekenhuis uit Hasselt kaapt de eerste Tyco Healthcare Prijs voor Excellentie in Ziekenhuismanagement weg. De prijs bekroont een directieteam van een Belgisch ziekenhuis dat door zijn managementactiviteiten de kwaliteit van de zorg in de eigen organisatie aanzienlijk verbeterde. De laureaat rijgt de prijzen aan elkaar: Virga Jesse won in 2003 ook al de wedstrijd Mensvriendelijk Bedrijf en leverde in de persoon van Karel Bosmans de HR-manager van het jaar 2004.

Virga Jesse haalde het nipt van vier andere genomineerde instellingen: het AZ Jan Palfijn uit Gent, het UZ St-Luc, de neuro-psychiatrische kliniek Sint-Camillus uit Sint-Denijs-Westrem en het AZ St-Augustinus uit Wilrijk. De initiatiefnemers voor de prijs zijn het Centrum voor Ziekenhuis- en Verplegingswetenschap, de Belgische Vereniging van Ziekenhuisdirecteurs en Tyco Healthcare Belgium. Ze constateren dat de verschillende afdelingen van een ziekenhuis te vaak naast elkaar bestaan, zonder interactie. Het ontbreekt hen aan rechtlijnig management. Bovendien is in een ziekenhuisorganogram de patiënt niet terug te vinden. Dit alles strookt niet met moderne principes van management, zo vinden de organisatoren.


Ze nodigden daarom alle Belgische ziekenhuizen uit om deel te nemen aan de wedstrijd door een project in te zenden dat de betrokkenheid van het ziekenhuis naar de patiënten aantoont. De kwaliteit van de zorg in de eigen organisatie moest meetbaar aangetoond worden. Ook moesten de kandidaten bewijzen dat het voltallige directieteam een inbreng had in de positieve veranderingen binnen het ziekenhuis.


Andere criteria voor het behalen van de Tyco Healthcare Prijs waren de relevantie van het project voor het geheel van het ziekenhuis, de kwaliteit van de projectorganisatie, het creatieve en innoverende karakter, de veralgemeenbaarheid en de inspirerende kracht voor andere ziekenhuizen, de vorm en de presentatie. De vijf finalisten kregen de gelegenheid hun project mondeling voor te stellen.


Het winnende project, ‘Vriendelijke en professionele zorg krijgt vorm’ van het Virga Jesse-ziekenhuis kon zich onderscheiden door de globale en geïntegreerde benadering, de gerichtheid op kwaliteitsverbetering, het uitgesproken innoverende karakter en de sterke betrokkenheid van het directieteam.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen