< Terug naar overzicht

Vlaams minister van Welzijn lanceert Mantelzorgplan

Om mantelzorgers beter te ondersteunen, lanceert Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen een plan dat zoveel mogelijk aan de noden van de mantelzorger tegemoetkomt. De focus ligt op toegankelijke informatieverstrekking, ondersteuning op maat van de mantelzorger en een goede relatie met professionele zorgverstrekkers.

Meer dan één op de vier Vlamingen verleent zorg of biedt hulp op niet-professionele basis. In vele gevallen gaat het om mantelzorg, waarbij een naaste de ondersteuning opneemt voor een familielid of kennis met een concrete zorgnood. Het gaat dan bijvoorbeeld om hulp bij het huishouden, emotionele steun, dagtoezicht en persoonsverzorging.

“Voor het eerst is in Vlaanderen een globaal plan opgesteld om dit enorm maatschappelijk kapitaal te erkennen en in te zetten op goede ondersteuning. We formuleren in het plan meer dan 100 actiepunten waarmee we inzetten op de kwaliteit van het leven van de mantelzorgers en dus ook op de kwaliteit van het leven van de zorgbehoevende”, zegt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V).

Het is al langer bekend dat de mantelzorgers in Vlaanderen dringend nood hebben aan meer ondersteuning. Onderzoek wees uit dat 42 procent van hen de zorg te zwaar vindt. Net om die reden haken een heleboel mantelzorgers af. Ging het in 2011 nog om 38 procent van de bevolking, dan was dat in 2014 nog maar 26 procent.

Er komt ook een Vlaams expertisepunt voor mantelzorg, waar alle informatie die mantelzorgers aanbelangen laagdrempelig verzameld zal worden. Daarnaast wil Vandeurzen ervoor zorgen dat mantelzorgers die aan het werk zijn, voldoende hulp krijgen om beide zaken te kunnen combineren.

Bron: Agentschap Zorg & Gezondheid/ De Morgen

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen