< Terug naar overzicht

Vlaamse christelijke ziekenhuizen vragen inspraak in inkomensbeleid artsen

Het VVI vraagt uitdrukkelijk gehoord te worden door het Riziv als het gaat over het inkomensbeleid van artsen. Dit zou immers een essentiële schakel zijn in het verwezenlijken van een kwalitatieve, toegankelijke zorg.

Volgens een studie van het Kenniscentrum zijn er te weinig bedden op geriatrieafdelingen in ziekenhuizen. Het Verbond der Verzorgingsinstellingen wijst erop dat ziekenhuizen steeds bereid zijn om hun zorgaanbod aan te passen aan de veranderende zorgvraag. Het VVI bundelt meer dan 500 verzorgingsinstellingen en voorzieningen van privaatchristelijk initiatief, goed voor een totaal van meer dan 80.000 medewerkers. Op het gebied van geriatrie is er echter volgens het VVI niet zozeer een probleem van het aantal bedden, maar wel van het aantal artsen. Er zijn niet genoeg geriaters. Weinig artsen specialiseren zich in de geriatrie, onder meer omdat ze dan minder vergoed worden dan andere specialisten.
Hetzelfde fenomeen doet zich blijkbaar voor bij de kinderartsen. Het VVI ijvert voor het behoud van de pediatrische functie, ook in kleinere streekziekenhuizen. Het is immers van belang dat kinderen worden opgevangen in een kindvriendelijk ziekenhuis, dicht in de buurt. Met de eis om in 2010 over vier voltijdse kinderartsen te beschikken om een kinderafdeling open te houden, komen talrijke kinderafdelingen in streekziekenhuizen in het gedrang. Om aan die eis te voldoen, zijn er immers te weinig kinderartsen die in een ziekenhuis willen werken. Ook hier speelt onder meer mee dat hun vergoeding zoveel lager ligt dan bij de andere specialisten.
Het inkomensbeleid van artsen is blijkbaar een essentiële schakel bij het realiseren van kwalitatieve, toegankelijke zorg. Hoewel die zorg in ziekenhuizen geleverd wordt, zijn de vertegenwoordigers daarvan niet bij deze besprekingen betrokken. Het VVI wenst dan ook uitdrukkelijk opgenomen te worden in de hiervoor bevoegde Riziv-overeenkomstencommissie.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen