< Terug naar overzicht

Vlaamse ziekenhuizen schrappen 700 banen

De Vlaamse ziekenhuizen moeten fors besparen in 2013 en daardoor zouden 700 banen sneuvelen.

De federale overheid verminderde eind 2012 het budget van de ziekenhuizen met 100 miljoen euro. Die besparing kwam bovenop vroegere maatregelen. Dit jaar moeten de Vlaamse ziekenhuizen 60 miljoen euro besparen op hun werkingsbudget.

Volgens De Morgen zou daarom een mix van verschillende maatregelen worden genomen. Maar uit onderzoek van Zorgnet Vlaanderen blijkt dat de directies geen andere uitweg zien dan ook te besparen op personeel en banen te schrappen.

"Dat zijn geen naakte ontslagen", zegt Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet Vlaanderen. "Maar bijvoorbeeld contracten die niet verlengd worden of werknemers die met pensioen gaan die niet vervangen worden." Volgens Degadt worden in sommige ziekenhuizen tot 66 banen geschrapt, maar het gemiddelde bedraagt 13 banen per ziekenhuis.

Steeds meer ziekenhuizen kampen met slechte cijfers, blijkt uit de jaarlijkse MAHA-sectoranalyse (Model for Automatic Hospital Analyses). De analyse benadrukt de structurele onderfinanciering van ziekenhuizen, die exploitatie almaar moeilijker maakt.

De Morgen citeert Jan Deleu, algemeen directeur van AZ Groeninge in Kortrijk. Deleu nam al verschillende maatregelen om de efficiƫntie te verhogen, zoals een stijging van de parkeertarieven. "Op een bepaald ogenblik is de rek eruit en raak je aan de kern. De kwaliteit van de zorg is rechtstreeks afhankelijk van het aantal handen dat je kunt inzetten", aldus Deleu.

Bron: De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen