< Terug naar overzicht

Vooral kleine ziekenhuizen draaien met verlies

Zeven van de tien Vlaamse ziekenhuizen die in het rood gaan, tellen minder dan 300 bedden. Zij proberen het hoofd boven water te houden door te besparen op personeel.

Van de 52 algemene ziekenhuizen in Vlaanderen hebben er vorig jaar tien verlies gemaakt. Vooral de kleintjes hebben het moeilijk: zeven van de tien verlieslatende ziekenhuizen tellen minder dan 300 bedden. Van de grootste tien, die allen over meer dan 800 bedden beschikken, is er maar één die rode cijfers moest schrijven. Zo leert een analyse in De Tijd.

Ziekenhuizen vermijden rode cijfers door te besparen op personeel. 22 van de 52 Vlaamse ziekenhuizen deden het vorig jaar met minder medewerkers dan in 2013. In alle Vlaamse ziekenhuizen samen kwamen er vorig jaar wel nog 262 voltijdse banen bij. Het zijn vooral de grootste 13 instellingen die nog aanwerven. De kleinsten creëerden nauwelijks negen jobs.

Het besparingsbeleid blijft niet zonder gevolg: een Belgische verpleegster moet zich gemiddeld over elf patiënten bekommeren. Binnen Europa doet alleen Spanje slechter. Dat is een probleem, want het overlijdensrisico van patiënten ligt hoger als er minder personeel is.

Om de putten te dempen, zoeken ziekenhuizen naar andere inkomsten. Het gebruik van scanners en labo’s brengt doorgaans geld op. Hetzelfde geldt voor de apotheek, want de ziekteverzekering betaalt meer terug aan de ziekenhuizen dan de farmabedrijven aanrekenen.

Zowat alle experts zijn het erover eens dat de oplossing in meer samenwerking of zelfs in fusies ligt. Instellingen met veel bedden of met meerdere campussen blijken doorgaans financieel gezonder te zijn. De 26 kleinste ziekenhuizen halen een gemiddelde winstmarge van 0,76 procent. Bij de 26 grootste bedraagt die 1,55 procent.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block werkt aan een nieuw financieringsmodel. De rode draad daarbij is dat de kleinere ziekenhuizen meer zullen moeten samenwerken.

Bron: De Tijd

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen