< Terug naar overzicht

Vrouwen aan de top verdienen meer dan mannen

Eenmaal vrouwelijke managers het glazen plafond doorbreken, maken ze even snel promotie als hun mannelijke tegenhangers. Ze strijken zelfs een hogere beloning op. Maar het glazen plafond blijft een moeilijke hindernis.

Dat besluiten Amerikaanse onderzoekers van de Tepper School of Business aan de Carnegie Mellon University. Zij volgden het carrièrepad van 16.000 managers over meer dan veertien jaar. Tussen 1992 en 2006 werden gegevens voor zestig verschillende functietitels bij meer dan 1800 bedrijven verzameld. De studie analyseert de trends in promotie en verloning voor vrouwen en mannen.

Enkele conclusies:

 • Als ze eenmaal door het glazen plafond gebroken zijn, boeken vrouwelijke managers net zo snel vooruitgang als hun mannelijke collega’s en ontvangen ze zelfs een hogere beloning dan mannen met dezelfde leeftijd, scholingsgraad en werkervaring. Het moeilijke is die doorbraak op zich.


 • Het aantal vrouwen op topposities blijft laag, vooral omdat vrouwen vaak eerder de werkplek verlaten dan mannen. Hoe hoger in de onderneming, hoe minder vrouwen. Zo waren slechts twee procent van de vrouwen in het onderzoek CEO of president, maar nam hun aandeel toe tot zes procent onder de functies van CFO en vicepresident.


 • Het aantal jaren werkervaring en opleiding zijn betere indicatoren voor salaris dan sekse alleen.


 • Niet ver genoeg opklimmen


  Robert Miller, hoogleraar Economie en Strategie aan de Tepper School, concludeert dat vrouwen niet ver genoeg op de carrièreladder klimmen. “Vrouwen komen niet net zo ver als mannen, omdat ze vaak eerder met pensioen gaan en vaker van carrière wisselen. Hoewel vrouwen heus wel te lijden hebben onder seksediscriminatie en vaker moeilijke, minder bevredigende opdrachten krijgen, blijkt uit ons onderzoek dat vrouwen wel degelijk gelijke beloningen en kansen krijgen, mits ze maar blijven werken en het managersniveau bereiken.”

  Bron: Tepper School of Business, ‘Are There Glass Ceilings for Female Executives?’ (Miller, Gayle, Golan), Managersonline

  Lees meer over

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen