< Terug naar overzicht

VVI heet Zorgnet Vlaanderen

De koepel van de ziekenhuizen, de rusthuizen en de instellingen van de geestelijke gezondheidszorg die van christelijke origine zijn, heeft een nieuwe naam. "Weinig zeggende letterwoorden als VVI zijn out", volgens Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder, en Guido Van Oevelen, voorzitter. Zorgnet Vlaanderen is voortaan de nieuwe naam van het Verbond van Verzorgingsinstellingen.

"Zorgnet zegt wat we zijn en willen zijn: een netwerk van instellingen, geen hiƫrarchische organisatie. De expertise in de instellingen is groot en onze eerste rol is: zorgen dat die gedeeld wordt. We focussen niet meer op de instellingen-leden, maar op de zorgpaden voor patiƫnten die we weven doorheen die instellingen. Onze focus is niet rusthuis X. Dat is belangrijk, maar het belangrijkste is dat bejaarden een gevarieerd aanbod voorzieningen vinden, zoals thuiszorg, dag- en nachtcentra, serviceflats en rusthuizen. De overheidsregels moeten op die zorgpaden mikken. Dat is nog niet zo, zeker niet in de geestelijke gezondheidszorg. Onze missie en waarden blijven: betaalbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke zorg voor iedereen. We zijn sociale ondernemers en tegen commercialisering van de zorg", aldus Peter Degadt.
Voor de informatie naar de leden, de belangenverdediging en de vertegenwoordiging in het gezondheidsbeleid, trad het vroegere VVI altijd samen op met het VOV, de koepel van de openbare ziekenhuizen. De christelijke en openbare Vlaamse ziekenhuizen hebben nu nog steeds aparte koepels: voor driekwart treden ze samen op, maar daarnaast zijn ze voor alles wat echt hun eigenheid raakt apart actief.
Het onderscheid tussen openbare en christelijke ziekenhuizen ebt echter snel weg. De laatste jaren fuseerden immers veel openbare en christelijke ziekenhuizen. Het aantal 'zuivere' instellingen - christelijke of openbare - is daardoor geslonken.

Info: www.zorgnetvlaanderen.be

Bron: De Standaard

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen