< Terug naar overzicht

Werkdruk zorgmedewerkers neemt toe

Van de zorgmedewerkers in Vlaanderen heeft 62,4 procent een 'werkbare' job. Opvallend is verder dat de 'drukke' jobs bij de zorgmedewerkers toegenomen zijn tussen 2004 en 2010. Dat blijkt uit de resultaten van de werkbaarheidsmonitor van de Stichting Innovatie & Arbeid (SERV).

In 2010 had 62,4 procent van de zorgmedewerkers in Vlaanderen een werkbare job. Dat betekent dat hun job 'groen licht' krijgt voor werkstress, motivatie, leermogelijkheden en werk-privébalans. In vergelijking met andere werknemers hebben ze minder motivatieproblemen, minder moeilijkheden om werk en privé te combineren en minder jobs met onvoldoende leermogelijkheden.

De stressproblematiek stelt zich echter even scherp als bij andere werknemers. Bij ongeveer 3 op 10 zorgjobs is de werkstress problematisch. De werkbaarheidsenquête peilt ook naar risico’s in de arbeidssituatie die de werkbaarheid van de jobs in het gedrang brengen.

Vooral de grote groep zorgwerkers die te maken krijgt met hoge werkdruk (36,2 procent) en emotioneel belastend werk (45,6 procent) valt op. Bovendien gaat het niet in de goede richting. Tussen 2004 en 2010 is het aandeel dat een hoge werkdruk ondervindt, toegenomen van 29,9 naar 36,2 procent. Een directe verklaring is er niet, maar het zou kunnen dat de verhouding tussen het werkvolume en de personeelsinzet gestegen is in de zorgsector.

Bron: www.serv.be, www.werkbaarwerk.be

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen