< Terug naar overzicht

Werknemers zijn per dag drie uur onproductief

Recent onderzoek toont aan dat Britse werknemers gemiddeld 39 dagen per jaar overwerken, maar dat dit niet te wijten is aan de hoeveelheid werk. Waaraan dan wel? En wat kunt u eraan doen?

Het is geen nieuws dat de gemiddelde werkdag eerder ligt tussen 8 en 18 uur dan tussen 9 en 17 uur. Maar betekent dit ook dat we meer dan acht uur per dag werken? Microsoft ging op zoek naar het antwoord op die vraag via een onderzoek bij 1000 Britse kantoormedewerkers.
De overgrote meerderheid van de respondenten (92%) geeft toe dat het werkvolume niet aan de basis ligt van hun ‘overuren’. Bijna de helft van de ondervraagden zegde dat ze vroeg beginnen en laat eindigen omdat ze beter kunnen werken in een minder druk kantoor. Eén op vijf beschouwt veel tijd op kantoor doorbrengen als een teken van succes, ongeacht of men wel of niet werkt in die tijd. De gemiddelde werkdag blijkt te beginnen om 8.37 uur en te eindigen om 17.37 uur.
Hoewel veel bedienden dus steeds meer tijd op kantoor doorbrengen, wordt er niet bepaald alleen maar gewerkt in die uren. Uit het onderzoek bleek dat maar liefst drie uur per dag ronduit onproductief ingevuld worden. Vooral het surfen op internet leidt af van hun werk: dit neemt maar liefst bijna een uur (54 minuten) per dag in beslag. Medewerkers besteden nog eens 46 minuten aan het formatteren van documenten en oplossen van pc-problemen.
De rest van de drie onproductieve uren wordt gevuld door roddelen met collega’s (35 minuten), koffie drinken (17 minuten), naar het toilet gaan (14 minuten) en dagdromen (18 minuten).
Cary Cooper, hoogleraar Organisatiepsychologie en -gezondheid aan de Universiteit van Lancaster, zegt dat het niet zo vreemd is dat onze gedachten afdwalen: er is gewoon te veel afleiding op het hedendaagse kantoor. Toch kunnen kleine aanpassingen al een wereld van verschil maken, stelt hij. “Even de tijd nemen om een paar eenvoudige computertrucs te leren, een korte training volgen of een handleiding lezen kan uren pc-ellende per dag besparen en dus leiden tot efficiëntere en kortere werkdagen.”


Hoe probeert u de onproductieve uren bij uw medewerkers terug te dringen? Of is de toestand hopeloos? Laat het ons weten! Uw contact: jos.gavel@hrsquare.be, tel. 053/60.56.74.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen