< Terug naar overzicht

Werkzoekende solliciteert liefst rechtstreeks

Nederlands onderzoek suggereert dat werkzoekenden niet tuk zijn op werving- en selectiebureaus. De bureaus vormen een hinderlijke brug die sollicitanten het liefst van al omzeilen.

Werkzoekenden vinden dat werving- en selectiebureaus meer bezig zijn met de belangen van hun opdrachtgevers dan die van de kandidaten en geld verdienen op de rug van werkzoekenden. Bijna de helft zal proberen om het bureau te passeren en rechtstreeks bij de opdrachtgever gaan solliciteren. Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group, zo meldt HR Pratijk.
Studiebureau Intelligence Group ondervroeg 403 hoogopgeleide personen naar hun mening over werving- en selectiebureaus. Ruim drie kwart van de respondenten geeft aan liever direct bij een werkgever te solliciteren dan via een werving- en selectiebureau.
Slechts 22% van de ondervraagden is positief over werving- en selectiebureaus. Dat komt vooral door het gemak, de flexibiliteit, de snelheid en het omvangrijke aanbod van functies dat bureaus kunnen bieden, zo stellen de onderzoekers. Het merendeel van de ondervraagden is echter minder positief. Werving- en selectiebureaus vormen in hun ogen een hinderlijke brug tussen werkgevers en werkzoekenden.
Bijna de helft van de werkzoekenden zal proberen om het bureau links te laten liggen en rechtstreeks bij de opdrachtgever te solliciteren. Voor 5% vormt een bureau zelfs een dusdanige drempel, dat men besluit om helemaal niet te gaan solliciteren, ook al is de functie interessant. Werving- en selectiebureaus kunnen hierdoor een hoop inkomsten mislopen, afhankelijk van de afspraken die zij met hun opdrachtgever gemaakt hebben. Volgens Intelligence Group kan het imago van de bureaus verbeterd worden door een aantrekkelijk aanbod, zowel functie-inhoudelijk als arbeidsvoorwaardelijk. Verder beveelt het onderzoeksbureau aan om de arbeidsvoorwaarden bij de opdrachtgever te communiceren. Dan zullen werkzoekenden minder snel het werving- en selectiebureau passeren.
Bron: HR Praktijk

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen