< Terug naar overzicht

Werkzoekendencijfers weerspiegelen economische crisis

Het aantal Vlaamse werkzoekenden is in december 2008 met 3,9 procent gestegen in vergelijking met een jaar voordien. Voor het eerst is de stijging ook merkbaar in alle regio’s.

Opvallend – maar niet onverwacht – is de sterke stijging bij zowel mannen (+ 9,7 procent) als jongeren (+ 11 procent). Bij de vrouwen blijft de werkloosheid voorlopig dalen, zij het dat ook hier een keerpunt in zicht komt (-1,3 procent).

Maatregelen


Met het impulsprogramma ‘Herstel het vertrouwen’ heeft de Vlaamse regering een eerste reeks maatregelen genomen om in te spelen op de economische terugslag.
Zo ontvangen werkgevers die vanaf 1 januari een werkzoekende vijftigplusser in dienst nemen de verhoogde tewerkstellingspremie 50+. Voor de hoogste lonen kan deze oplopen tot 18.000 euro op jaarbasis. Concreet kan de werkgever een loonpremie krijgen van 400 euro per maand bij aanwerving van werknemers met een brutoloon tot 1400 euro, 700 euro per maand voor vijftigplusses met een brutoloon van 1400 tot 2000 euro, 1000 euro per maand voor de middengroep (brutoloon van 2000 tot 3500 euro) en 1500 euro per maand voor de hoogste loongroep (meer dan 3500 euro).

Investeringsbeleid


Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke (SP.A) beklemtoont dat de overheid haar investeringsrol moet spelen. “Gezien de trend op de arbeidsmarkt – met een zeer groot aantal tijdelijke werklozen die vooralsnog niet in de werkzoekendencijfers zijn opgenomen – is het noodzakelijk dat de Vlaamse regering haar investeringsbeleid verder uitdiept en versterkt. Dat de Vlaamse begroting schuldenvrij is, levert veel ruimte om offensief te reageren op de economische terugval.”
Op vraag van de minister zullen de investeringsinspanningen van de Vlaamse regering nog deze maand aan een grondige monitoring onderworpen worden. Bedoeling is te kijken waar er nog mogelijkheden zijn tot versterking en versnelling van de inspanningen.

Afschaffing lastenverlagingen


Verder veroordeelt de Vlaamse minister het voornemen van de federale regering om enkele lastenverlagingen voor specifieke doelgroepen af te schaffen. “In tijden van economische terugval is het essentieel dat mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt extra ondersteund worden om aan de slag te blijven en – wanneer hun job verloren gaat – opnieuw aan de slag te raken. Daarom stelt de afschaffing van de specifieke lastenverlagingen voor doelgroepen, zoals aangekondigd door de federale regering, een urgent beleidsprobleem”, aldus de minister. “Kwetsbare doelgroepen zoals de vijftigplussers, langdurige werklozen en laaggeschoolde jongeren zullen soms spectaculair duurder worden voor de bedrijven die hen zouden kunnen aanwerven en voor de bedrijven die hen vandaag tewerkstellen. Zij worden duurder, terwijl vergelijkbare werknemers die niét hun ‘kwetsbare’ kenmerken hebben, op hetzelfde moment goedkoper worden.”
Vandenbroucke waarschuwt: “Dit probleem moet opgelost worden, als het niet kan op het federale vlak, dan door een snelle overheveling van de bevoegdheid om sociale-zekerheidsbijdragen te verminderen voor doelgroepen naar de gewestregeringen.”

Bron: Persbericht Vlaams minister van Werk

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen