< Terug naar overzicht

Wetsontwerp dringende schorsingsprocedure voor artsen, apothekers en verpleegkundigen goedgekeurd

Gaat een dokter, tandarts of apotheker zwaar over de schreef, dan wordt hij voortaan geschorst, zonder dat hij kan doorwerken omdat hij in beroep is gegaan. Daarvoor heeft de Geneeskundige Commissie gisteren van het federaal parlement groen licht gekregen. Vroeger werkte een beroepsprocedure tegen een schorsing opschortend.

Het ontwerp komt er na een aantal feiten die de afgelopen jaren aan het licht zijn gekomen en die de noodzaak aantoonden voor de bevoegde instanties om in zo'n geval dringend en op korte termijn een gezondheidszorgbeoefenaar zijn beroepsuitoefening te kunnen ontzeggen. Tot dusver is snel optreden namelijk niet mogelijk: er is geen spoedeisende schorsingsprocedure en gewone tuchtrechtelijke procedures kunnen maanden of zelfs jaren aanslepen. Bovendien kunnen in die gerechtelijke procedures gezondheidswerkers maar zeer uitzonderlijk preventief geschorst worden en komen de strafrechtelijke veroordelingen maar zelden neer op een beroepsverbod waardoor zij aan de slag kunnen blijven.

“Waar nu het groen licht voor gegeven is, is een 'dringende schorsingsprocedure' die onmiddellijk ingang vindt. Het moet natuurlijk wel om ernstige feiten gaan. Het gaat dan over artsen die hun patiënten besmetten of misbruiken. Of betrokken zijn in ernstige gerechtelijke dossiers. Onaanvaardbare situaties waarbij de volksgezondheid en de fysieke integriteit van de patiënten in gevaar komt. Wie geschorst wordt, heeft nog altijd de mogelijkheid om in beroep te gaan, maar dat werkt niet langer opschortend. De deuren van hun praktijk blijven dicht tot er duidelijkheid is. Punt.”

De Geneeskundige Commissie zal voortaan die schorsing kunnen uitspreken. Niet enkel voor gevallen die nog aan het licht moeten komen. "Ook voor zaken in het verleden", zegt Maya Detiège, voorzitster van de Commissie Volksgezondheid.

Bron: het Laatste Nieuws en ZorgAndersv.be

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen