< Terug naar overzicht

Witte woede wil niet wachten

De witte sectoren willen niet blijven wachten op cao's van de federale en de Vlaamse regering. Daarom trokken 13.000 personeelsleden van de non-profit op 29 maart door Brussel. "Sta eens een dag in onze schoenen", was de boodschap van de betogers.

Aan de Beurs hielden de betogers even halt om versleten schoenen te gooien naar de poppen van Leterme, De Wever, Di Rupo en Peeters. Het personeel in de non-profit wacht al 14 maanden op een nieuw meerjarenakkoord dat voor meer handen en een betere verloning in de sector moet zorgen.

De federale sectoren, zoals de zieken- en rusthuizen, maar ook de thuisverpleging – samen 300.000 banen – botsen op het ontbreken van een volwaardige regering. Een regering van lopende zaken mag geen 'budget-belastende' engagementen aangaan. Met minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS) sloten vakbonden en werkgevers eind vorig jaar wel een mini-akkoord voor 2011, maar er is geen toekomstperspectief voor daarna.

"Eindeloos wachten op een vervolg willen we niet", zegt Mark Selleslagh van de vakbond LBC/NVK. "Er kan alvast gestart worden met de voorbereiding van een cao. Dat is zo complex dat er altijd massa's rekenwerk bij komt kijken." De regering aarzelt echter en wil haar opvolger 'niet belasten'.

De Vlaamse sectoren, zoals onder andere de gehandicaptenzorg en kinderopvang – samen 150.000 banen – hebben wel een partner, de Vlaamse regering, maar die vindt intern geen overeenstemming. Minister Jo Vandeurzen (CD&V) deed een eerste voorstel van onderhandelingskader, maar dat werd zowel door vakbonden als werkgevers verworpen. "Vier vijfden van wat de regering bood, waren extra banen door de uitbreiding van de diensten, maar die stonden al in het regeerakkoord. We zijn daar absoluut niet tegen, maar alleen wat peanuts voor de verbetering van de loon- en werkvoorwaarden volstaan niet", zeggen de bonden.

Bron: De Standaard, De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen