< Terug naar overzicht

Zes tips om ouderen aan boord te houden

Uit een recent onderzoek in de Amerikaanse zorgsector komen zes manieren naar voren om de retentie van ervaren medewerkers te verhogen. Een bedrijfscultuur waar coaching, continu leren, flexibel werken en heldere communicatie de boventoon voeren, houdt oudere werknemers productief.

The Lewin Group, een Amerikaans consultancybureau gericht op de zorgsector, verrichtte kwalitatief onderzoek bij zeven grote zorginstellingen in de Verenigde Staten, gerenommeerd voor hun degelijk HR-beleid. De resultaten zijn evengoed toepasbaar op andere branches en sectoren. Zo komt men tot de vaststelling dat managers oudere werknemers de kans geven om de kantjes eraf te lopen. Dat kan en moet dus anders.

Zes strategieën


De onderzoekers distilleerden zes strategieën om oudere werknemers te behouden en te motiveren (die overigens even goed werken om jongere medewerkers betrokken te houden).

 • 1. Een gedegen inzet van de top om ervaren personeel te behouden.

 • 2. Een innovatieve en doordachte aanpak van het personeelsbeleid.

 • 3. Een focus op gezondheid en welzijn voor de medewerkers.

 • 4. Het ontwikkelen van een cultuur waarin ouderen gewaardeerd worden.

 • 5. Secundaire arbeidsvoorwaarden die meer tegemoet komen aan de wensen van ouderen.

 • 6. De mogelijkheid om flexibel te werken.


 • De onderzoekers plaatsen hierbij de kanttekening dat het altijd om een combinatie van die initiatieven moet gaan. Het invoeren van één enkel punt heeft vaak onvoldoende effect. Het beste is om een op maat gemaakt pakket maatregelen in te voeren, dat zowel bij de organisatie als de individuele werknemer past.

  Erkenning van meerwaarde


  Volgens de consultants start een retentiebeleid voor oudere werknemers met te erkennen hoe waardevol het is om ervaren werknemers aan boord te houden. De seniors kunnen hun inzicht, kennis en ervaring immers overdragen aan de juniors.
  Daarnaast is het voor werkgevers veel goedkoper om te investeren in het huidige personeelsbestand dan nieuwe medewerkers te werven.
  De consultants beklemtonen tevens dat iedereen zich graag gewaardeerd voelt en dat initiatieven om dat voor elkaar te krijgen niet veel hoeven te kosten.

  Bron: Managersonline

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen