< Terug naar overzicht

Ziekenfondsen slepen ziekenhuizen voor rechter

Duizenden patiënten betaalden tussen 2001 en eind 2011 te veel voor een hartonderzoek. Verscheidene ziekenfondsen stappen nu naar de rechter om onterecht geïnde ereloonsupplementen terug te eisen.

De Christelijke Mutualiteit liet vorige maand aan 6500 leden weten dat bij controle van ziekenhuisfacturen werd vastgesteld dat bepaalde ziekenhuizen, verdeeld over alle provincies, onrechtmatige supplementen aanrekenden.

Een van die ziekenhuizen is het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst, dat een wereldwijde faam geniet op het vlak van hartchirurgie. “Het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Aalst rekende u onterecht een ereloonsupplement aan voor een coronarografie. Dit is echter inbegrepen in de erelonen voor de prestatie radiologie. Wij hebben het ziekenhuis een minnelijke terugbetaling van het bedrag gevraagd, maar hebben geen akkoord bereikt”, zo staat in de CM-brief.

Patiënten die willen dat hun ziekenfonds hun dossier mee opneemt in een gerechtelijke procedure die wordt opgestart tegen het ziekenhuis waar hij of zij werd behandeld, dienden vóór 14 september een gehandtekende brief terug te sturen naar het ziekenfonds.

Voor de CM alleen gaat het om 6500 patiënten die, verspreid over verschillende ziekenhuizen, elk ongeveer 100 euro te veel zouden hebben betaald, wat dus neerkomt om 650.000 euro. Intussen zijn ook andere ziekenfondsen met een soortgelijk initiatief gestart, maar allicht zal iedereen wel een afzonderlijke rechtszaak aanspannen tegen de betrokken ziekenhuizen.

Het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst heeft naar eigen zeggen altijd open kaart gespeeld tegenover de patiënten. "Ze wisten waar het om ging. We betreuren dan ook deze actie van de mutualiteiten", zegt Carla Lefevre van het OLV-ziekenhuis in Aalst.

Bron: Gazet van Antwerpen, De Morgen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen