< Terug naar overzicht

Ziekenhuisbacterie stilaan meer onder controle?

Het aantal besmettingen met de 'superbacterie' MRSA daalt, maar toch blijft de achterstand van België ten opzichte van Nederland markant. Nog altijd lopen jaarlijks meer dan 100.000 patiënten een infectie met een ziekenhuisbacterie op in onze ziekenhuizen, terwijl er in Nederland slechts enkele honderden mensen ten prooi vallen aan MRSA.

Dat verschil is wellicht te verklaren doordat besmettingen vanuit het zuiden van Europa iets langzamer hun intrede deden in Nederland, maar ook door een strenger antibioticabeleid en een alerter optreden bij een vermoeden van MRSA. Dat is de conclusie geformuleerd door Bart Gordts, ziekenhuishygiënist van het UZ Sint-Jan in Brugge-Oostende en Béatrice Jans van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid.
Belgen gelden daarom in Nederland als risicopatiënten. Wanneer een Belg in een Nederlands ziekenhuis wordt opgenomen, wordt hij volgens Gordts doorgaans in isolatie geplaatst tot uitgewezen is dat hij geen MRSA-risico inhoudt. Elke besmette patiënt wordt in Nederland trouwens meteen geïsoleerd. In België zou de ziekenhuisbacterie zo wijd verspreid zijn dat systematische quarantaine geen haalbare kaart is.
De Belgische overheid ondernam de voorbije jaren wel een stevig inhaalmanoeuvre. Ze nam tal van maatregelen om de evolutie van MRSA in te dijken: van een verplichte registratie van MRSA-gevallen tot het aanstellen van een volwaardig team hygiënisten in elk ziekenhuis en een veel strikter antibioticabeleid. Al deze maatregelen lijken stilaan vruchten af te werpen. Zowel in de zomer van 2008 als tijdens de voorbije zomer brachten reizigers vanuit het buitenland een gevaarlijke antibioticaresistente bacterie met het New Delhi Matallo1-enzym mee naar Brusselse ziekenhuizen. Dankzij een goed functionerend alertsysteem werd deze telkens tijdig ontdekt en bedwongen.
Bron: De Standaard.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen