< Terug naar overzicht

Ziekenhuisbarometer pleit voor beperking ereloonsupplementen

Dankzij de overheidsmaatregelen is de prijs van een ziekenhuisopname in 2011 stabiel gebleven. Maar toch betalen jaarlijks 10.000 Belgen een ziekenhuisrekening van meer dan 5000 euro. Dat blijkt uit de achtste ziekenhuisbarometer van de Christelijke Mutualiteit CM.

"Eén patiënt op de zes betaalt meer dan 1000 euro. Dat zijn 260.000 Belgen. Eén patiënt op de 25 betaalt meer dan 2000 euro. Voor 10.000 patiënten loopt de factuur zelfs op tot meer dan 5000 euro", aldus CM-voorzitter Marc Justaert. Om ontsporingen te vermijden, pleit de CM onder meer voor de beperking van ereloonsupplementen in eenpersoonskamers, een totaal verbod daarvan in tweepersoonskamers en een solidarisering van de kosten voor niet-terugbetaalde geneesmiddelen.

De barometer leert dat vorig jaar het gemiddelde factuurbedrag in 2011 voor een eenpersoonskamer nauwelijks evolueerde: 1312 euro tegen 1308 euro in 2010. De daling van de kosten voor het materiaal werd gecompenseerd door een stijging van de ereloonsupplementen. Daarom pleit de CM voor een beperking van de ereloonsupplementen tot 100 procent. De meeste ziekenhuizen houden zich daar vandaag aan en zijn financieel gezond volgens CM-voorzitter Marc Justaert. Maar sommige ziekenhuizen rekenen nog tot 400 procent ereloonsupplementen aan.

Voor de twee- of meerpersoonskamers daalde de factuur van 305 naar 295 euro. De grote verschillen met de eenpersoonskamers ligt in het feit dat er met uitzondering van 17 ziekenhuizen, geen ereloonsupplementen in tweepersoonskamers aangerekend worden. De CM hoopt dan ook dat het wetsontwerp van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx, dat in de Kamer werd ingediend, snel goedgekeurd wordt. De tekst voert een totaal verbod in voor supplementen in twee- en meerpersoonskamers. Indien dat verbod effectief wordt, moet het voor de mutualiteit mogelijk zijn om de factuur voor de patiënt in een twee- en meerpersoonskamer te beperken tot 200 euro.

Een andere maatregel die voor meer tariefzekerheid voor de patiënt moet zorgen, is de solidarisering van de kosten voor niet-terugbetaald medisch materiaal. Voor 95 procent van de patiënten ligt die kost lager dan 100 euro, maar er zijn uitschieters van enkele duizenden euro per factuur. Dat kan voorkomen worden door de kosten over alle facturen te spreiden, wat neerkomt op 31 euro per opname.

Daarnaast pleit de CM ook voor een correcte en transparante financiering van de ziekenhuizen en een efficiënt gebruik van de budgetten voor implantaten.

Bron: De Morgen, De Standaard.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen