< Terug naar overzicht

Ziekenhuispersoneel leert Nederlands met HopiTAAL

De Brusselse openbare ziekenhuizen en het Brusselse Huis van het Nederlands lanceerden officieel HopiTAAL. Dit online project moet het ziekenhuispersoneel aanmoedigen om het Nederlands beter onder de knie te krijgen.

Medische dossiers invullen, de weg uitleggen, lichaamsklachten noteren; het zijn allemaal routines die nogal logisch lijken in een ziekenhuis. Toch verloopt dat niet bij ieder personeelslid even vlot. Daarbij vormt vooral de Nederlandse taal vaak een barrière tussen personeel en patiënten. HopiTAAL, een nieuw taalproject, moet daar vanaf nu verandering in brengen. Daarvoor sloegen de Brusselse openbare ziekenhuizen en het Huis van het Nederlands de handen in elkaar.

"We willen een tweetalige kwaliteitszorg aanbieden", vertelt Els Deslé van het Huis van het Nederlands in Brussel. "Met klassikale lessen alleen kom je er niet en dus hebben we een digitaal leerplatform ontwikkeld. HopiTAAL zag al het levenslicht in 2009, maar moest nog volop getest worden. Nu is het programma ter beschikking van de Brusselse zorgsector."

Ook in het Brugmannziekenhuis waar het project werd voorgesteld, leert men werken met HopiTAAL. "Het is vooral de bedoeling om de woordenschat aan te leren die werknemers nodig hebben op het terrein", vertelt Dirk Thielens, adjunct afgevaardigd bestuurder van de Iris-ziekenhuizen. "We hebben al heel veel geïnvesteerd in meertalige kwaliteitszorg. Dit is opnieuw een grote stap voor ons. Het taalbeleidsplan van Iris is in 2009 zelfs nog uitgeroepen tot winnaar van het Europees label voor Innovatief Talenonderwijs."

Het ziekenhuispersoneel kan aan de hand van onder andere taalspelletjes en mondelinge proeven de Nederlandse taal bijschaven. Reeds een 600-tal mensen schreven zich in voor het project. Zij kunnen tijdens wekelijkse lessen op het werk of thuis oefenen op de computer.

Bron: Het Nieuwsblad

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen