< Terug naar overzicht

Ziekenhuizen hebben bedenkingen rond aanbevelingen CM

Het christelijk ziekenfonds informeerde half juni voor het eerst zijn leden in welke ziekenhuizen ze zich het best laten behandelen voor slokdarmkanker. Alleen de universitaire ziekenhuizen van Leuven en Gent werden aanbevolen. UZ Antwerpen en UZ Brussel stellen ernstige vragen bij dit advies.

Het Kenniscentrum Gezondheidszorg (KCE) berichtte eerder al eens dat de overlevingskans van de patiënt tot vier keer hoger kan liggen in ziekenhuizen die bepaalde ingrepen vaak doen. Het KCE vermeldde daarbij de norm van 20 behandelingen per jaar.

De Christelijke Mutualiteit ging na waar haar leden, zowat de helft van Vlaanderen, een behandeling voor slokdarmkanker hadden ondergaan. Brussel werd niet opgenomen in de studie. De CM stelde vast dat alleen de ziekenhuizen van Leuven en Gent de norm van 20 behandelingen per jaar halen.

Chirurg Guy Hubens van UZ Antwerpen heeft bedenkingen bij de aanbevelingen van het christelijk ziekenfonds. "Het UZ Antwerpen haalt de norm van 20 ingrepen per jaar niet, maar patiënten hebben daarom niet minder overlevingskans", benadrukt hij. "Met een groot ziekenhuis net onder de norm vallen, betekent niet dat je slechter werkt. Onze resultaten rond overleving en mortaliteit van ingrepen zijn niet anders dan die van de literatuur. Wij zijn zeker niet vier keer slechter dan de universitaire ziekenhuizen van Leuven en Gent."

Ook het UZ Brussel stelt ernstige vragen bij het initiatief van de CM, niettegenstaande het feit dat het door zijn ligging niet werd opgenomen in de lijst van ziekenhuizen. Het ziekenhuis gaat akkoord dat een minimum aantal ingrepen of behandelingen voor een bepaalde aandoening vereist zijn om aan een kwaliteitsnorm te voldoen. Tegelijk benadrukt het echter dat het behandelen van grote aantallen op zich geen garantie vormen voor de kwaliteit.

"UZ Brussel steunt de evolutie om transparanter te zijn naar de patiënt toe op voorwaarde dat dergelijke lijsten niet op een opportunistische manier gebruikt worden. Dit zou de doodsteek kunnen zijn voor de oefening naar transparantie met behulp van kwaliteitsindicatoren die alle aspecten van de zorg bekijken en niet louter de aantallen", zo luidt het.

Zelfs dokter Philippe Nafteux van het UZ Leuven nuanceert de gegevens van de CM. "Het is zeker niet zo dat kleine centra slechte geneeskunde beoefenen", stelt hij. Maar tegelijkertijd vindt hij de cijfers ook logisch. "Hoe meer ingrepen, hoe ervarener, hoe beter. Maar die ervaring en expertise wordt, wat het Leuvense ziekenhuis alvast betreft, ter beschikking gesteld in jaarlijkse opleidingen voor chirurgen van buitenshuis."

Zorgnet Vlaanderen, de Vlaamse koepel die meer dan 550 zorginstellingen groepeert, is het er zeker mee eens dat patiënten geïnformeerd worden over kwaliteit. Maar gedelegeerd bestuurder Peter Degadt nuanceert eveneens: "Kwaliteit is meer dan het behalen van een norm. Kwaliteit tot een cijfer herleiden is dan ook wat simplistisch." Degadt wijst erop dat de Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen een advies heeft gegeven in die zin.

Bronnen: De Standaard, Radio 1, www.uzbrussel.be

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen