< Terug naar overzicht

Ziekenhuizen lopen miljoenen mis door onbetaalde facturen

Patiënten betalen vaker dan ooit hun ziekenhuisfactuur niet. In 2010 stond voor elk ziekenhuisbed gemiddeld 2800 euro open. Dat is 47 procent meer dan in 2007, toen er nog 1900 euro per bed onbetaald bleef. Dat blijkt uit een rondvraag van koepelorganisatie Zorgnet Vlaanderen bij de Vlaamse ziekenhuizen.

"Met openstaande rekeningen bedoelen we niet de facturen die pas de deur uit zijn", zegt Frederik Coussée, stafmedewerker bij Zorgnet Vlaanderen. "Het gaat om de bedragen waarvan het ziekenhuis vermoedt dat geld nooit te zullen krijgen omdat een patiënt zich niet aan zijn afbetalingsplan houdt of omdat de aanmaningen niets uithalen."

35 ziekenhuizen namen deel aan de enquête, goed voor bijna twee derde van de Vlaamse ziekenhuizen. Opgeteld wachten ze nog op 49,1 miljoen euro. Dat is een tiende van het bedrag dat de ziekenhuizen jaarlijks aan hun patiënten factureren. Coussée: "De ziekenhuizen zeggen ons dat meer patiënten gewoon het geld niet hebben om hun rekening te betalen. Slechts een minderheid betaalt niet door een gebrek aan respect. Na onze vorige rondvraag over de onbetaalde facturen voorspelden we dat er door de economische crisis meer wanbetalers zouden komen. Die stijging zien we nu."

De ziekenhuizen schelden ook steeds meer facturen kwijt. In 2007 verloren ze per bed gemiddeld 390 euro. In 2010 was het al 600 euro, een stijging van meer dan 50 procent. In totaal liepen de 35 ziekenhuizen zo in 2010 samen 10,5 miljoen euro definitief mis.

Gaan de ziekenhuizen dus binnenkort failliet? Coussée: "Neen, maar meer ziekenhuizen draaien met verlies. In 2010 leden 17 Belgische ziekenhuizen verlies, in 2008 waren dat er nog maar 9. De bedragen die de ziekenhuizen moeten kwijtschelden, kunnen ze niet investeren in een nieuwbouw of extra personeel."

Uit de rondvraag blijkt ook dat er grote verschillen bestaan tussen de ziekenhuizen. Zo zijn er ziekenhuizen met maar liefst 9500 euro aan openstaande facturen per bed en ziekenhuizen die per bed op slechts 500 euro wachten. "Veel hangt af hoe ziekenhuizen omgaan met patiënten die financiële problemen hebben", aldus Coussée. "Een sociale dienst die patiënten met schulden begeleidt, kan voorkomen dat de facturen in de vuilnisbak verdwijnen."

Op www.zorgnetvlaanderen.be staan de volledige enquêteresultaten en een overzicht van initiatieven die de Vlaamse ziekenhuizen nemen om personen met betalingsmoeilijkheden te helpen. Zie hiervoor ook artikel in de rubriek 'Persberichten' van HRM in de Zorg.

Bron: De Standaard, Zorgnet Vlaanderen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen