< Terug naar overzicht

Ziekenhuizen vragen afschaffing quotum NMR-toestellen

De ziekenhuizen vragen aan de overheid om de beperking op het aantal NMR-toestellen op te heffen, omdat er veel te lange wachtlijsten zijn om hiermee specifieke medische beeldvorming te kunnen uitvoeren. De vrees dat hierdoor de kosten de pan uit zullen swingen, is onterecht, zo stelde de koepelvereniging Zorgnet Vlaanderen.

Al meer dan dertig jaar geleden kochten de Vlaamse ziekenhuizen de eerste NMR-toestellen om foto’s te maken voor inwendige geneeskundige analyses. In een aantal gevallen, bijvoorbeeld bij kinderen en zwangere vrouwen, zijn deze toestellen beter geschikt dan de traditionele CT-apparaten, die met röntgenstralen werken.

Omdat de overheid uit vrees voor financiële ontsporing vele jaren geleden een beperking oplegde op het aantal NMR-toestellen, kunnen vandaag heel wat instellingen geen NMR-scans uitvoeren. De anderen zijn dan weer overbevraagd, met lange wachttijden tot gevolg. Een ander gevolg, zo stelt koepelorganisatie Zorgnet Vlaanderen, is dat er veel meer CT-scans worden uitgevoerd, terwijl dit niet altijd de beste medische keuze is.

Een bevraging bij de ziekenhuizen leert dat er jaarlijks 45.360 CT-scans zouden kunnen uitgespaard worden als er een NMR-toestel direct ter beschikking zou staan. Investeren betekent dus ook een besparing, waarmee de ziekenhuizen de vrees voor kostenontsporing van de overheid ontkrachten.

Een andere besparing zou de efficiëntere financiering van nieuwe NMR-toestellen kunnen zijn, zoals blijkt uit een studie van het Kenniscentrum van de Gezondheidszorg. Ook de Vlaamse adviesraad VAR steunt de vraag naar afschaffing van het quotum.

Bron: De Standaard

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen