< Terug naar overzicht

Ziekenhuizen vrezen onrealistische besparingen

Zorgnet Vlaanderen, de grootste ziekenhuiskoepel van het land, vreest onrealistische besparingen.

De besparingen die de politieke partijen aankondigen in hun verkiezingsprogramma's, zullen volgens de ziekenhuiskoepel Zorgnet Vlaanderen een bloedbad aanrichten in de zorgsector. “Voelde de patiënt die besparingen tot dusver alleen in de dienstverlening (betalende parking of tarieven van de cafetaria, bijvoorbeeld), dan staat nu de kwaliteit van zorg op de helling. Het gaat immers om gigantische bedragen”, luidt het in een persbericht.

De ziekteverzekering kreeg de voorbije legislatuur (2010-2014) een besparing van 1,543 miljard euro opgelegd, waarvan naar schatting zo’n 400 miljoen euro op rekening van de ziekenhuizen kwam. De gevolgen zijn niet min: vier op de tien ziekenhuizen draaien inmiddels verlies.

De besparingen die de politieke partijen de komende legislatuur (2014-2019) in de federale ziekteverzekering willen doorvoeren, liggen een pak hoger. Al vertelt geen enkele partij precies hoe ze die besparingen willen realiseren. “Er kan rechtstreeks bespaard worden in het budget financiële middelen van de ziekenhuizen (vermindering personeel), de artsenhonoraria, de geneesmiddelen, de tandzorg, de kine, de thuisverpleging. Ook kunnen de bijdragen die de patiënt betaalt (het 'remgeld') en de supplementen worden verhoogd”, zegt Zorgnet Vlaanderen.

“Efficiëntie lijkt het toverwoord waarachter alle politieke partijen zich verschuilen. Maar 3 à 4 miljard euro vind je niet door wat ‘efficiënter’ te gaan werken. Dergelijke besparingen op zo'n korte termijn, zonder een grondige hervorming van het verouderde systeem, zullen in elk geval een sociaal bloedbad aanrichten en de kwaliteit van de zorg aantasten", zo vreest Zorgnet Vlaanderen.

Zorgnet Vlaanderen vraagt de politieke partijen te kiezen voor een visie op lange termijn: eerst een grondige hertekening van het systeem met een groeinorm van 2% (bovenop de index) die het transitieproces een kans moet geven. “Eens de hervormingen op kruissnelheid zijn, zal de efficiëntie vanzelf volgen.”

Bron: Zorgnet Vlaanderen

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen