< Terug naar overzicht

Ziekenhuizen zetten massaal en illegaal bewakers in

Zo'n 81 procent van de ziekenhuizen zet bewakingsagenten in, terwijl dit twee jaar geleden nog ongeveer 65 procent was. Dit blijkt uit cijfers van de Ziekenhuismonitor 2010. Bij een controle door Binnenlandse Zaken bij 15 ziekenhuizen blijkt een derde van hen daarvoor echter geen toestemming te hebben.

In de bevraagde ziekenhuizen namen de gevallen van agressie en diefstal toe. Zo noteerde bijvoorbeeld de Antwerpse politie in de eerste 9 maanden van dit jaar gemiddeld 24 diefstallen per ziekenhuis. De diefstalregistratie in ziekenhuizen zelf lag in 2009 fors lager op gemiddeld 16,7. In 2009 kreeg een ziekenhuis gemiddeld met 48,4 gevallen van fysieke agressie te maken of dus bijna één geval per week.

Steeds meer ziekenhuizen hebben dan ook een vorm van security nodig. Zij kunnen stewards inzetten, die door de overheid betaald worden, of zelf opgeleide bewakers in dienst nemen. In beide gevallen moeten ze daarvoor bij Binnenlandse Zaken een licentie aanvragen. Volgens de jongste cijfers werd al aan 88 ziekenhuizen een licentie gegeven om bewakingsagenten in te zetten. Daarnaast zijn er ook een paar grote ziekenhuizen zoals het UZ Gent, die met een privébewakingsfirma werken.

Binnenlandse Zaken controleerde dit jaar vijftien ziekenhuizen, waarvan ze vermoedden dat ze niet in orde waren met de regels. Vijf van de vijftien zetten illegaal, dit wil zeggen zonder licentie, bewakingsagenten in. 26 ziekenhuisstewards kregen een boete omdat ze niet voldoende waren opgeleid of geen identificatiebewijs hadden. Vijf ziekenhuizen worden nog in december gecontroleerd.

Bron: Het Laatste Nieuws, Gazet van Antwerpen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen