< Terug naar overzicht

Ziekenhuizen zetten zelf hun score online

Vanaf de zomer van 2013 zetten de Vlaamse ziekenhuizen hun kwaliteitsindicatoren online. Iedereen zal dan voor het ziekenhuis in zijn buurt bijvoorbeeld kunnen opzoeken hoeveel ziekenhuisinfecties er elk jaar voorkomen en hoe tevreden patiënten over het ziekenhuis zijn.

"In Vlaanderen lopen we op dit moment achterop wat de informatie over de kwaliteit van de ziekenhuizen betreft. We vinden dat het zo niet verder kan. De ziekenhuizen krijgen geld van de overheid en hun patiënten. Dus moeten ze ook zeggen hoe goed ze zijn", aldus Johan Hellings, afgevaardigd bestuurder van de ziekenhuiskoepel Icuro.

In het buitenland is die informatie over ziekenhuizen immers al beschikbaar. De Franse overheid zet op een website hoeveel infecties met de ziekenhuisbacterie in de ziekenhuizen voorkomen en ook of het aantal infecties de laatste jaren is gestegen of gedaald.

Voor de Engelse ziekenhuizen kan men ook opzoeken hoeveel ingrepen de artsen elk jaar in het ziekenhuis uitvoeren en hoeveel complicaties er voorkomen. Als patiënt kan je zo voor een operatie die je te wachten staat, inschatten hoeveel routine en expertise de artsen in de verschillende ziekenhuizen hebben.

Van zo'n websites kunnen we op dit moment enkel dromen. Maar meer informatie is er vanaf 2013 dus wel. Waarom worden ondertussen dan de scores van de ziekenhuisbacterie nog niet bekendgemaakt? Hellings: "Nu hebben we met alle betrokken partijen de koppen bij elkaar gestoken om goede indicatoren te ontwikkelen. Die zullen écht iets zeggen over de zorg in de ziekenhuizen. Bij de data over de ziekenhuisbacterie die Test-Aankoop wilde inkijken, was dat helemaal anders. Er waren ziekenhuizen die heel goed hebben meegewerkt aan de screening voor de ziekenhuisbacterie. Die ziekenhuizen zullen natuurlijk ook vaker de ziekenhuisbacterie tegenkomen, dan ziekenhuizen die minder vaak screenen. Juist die goede leerlingen zou je dan te kijk zetten. Dat zou hebben uitgelokt dat de ziekenhuizen helemaal niets meer prijsgeven over hun kwaliteit. We hopen trouwens dat het ziekenhuisrapport gepubliceerd door 'De Standaard' dat effect niet zal hebben."

Bron: De Standaard

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen