< Terug naar overzicht

Ziekenhuizen zorgen zelf voor opleiding

Vijftien ziekenhuizen in het Nederlandse Noord-Brabant, Zeeland en Limburg pakken de personeelskrapte in de zorgsector op een nieuwe manier aan. In een convenant spraken ze af gespecialiseerde verpleegkundigen op te leiden en niet langer personeel bij elkaar weg te kapen.

Per vier arbeidsplaatsen zou er een opleidingsplaats komen voor operatieassistent of anesthesiemedewerker. In totaal komen er zo 250 opleidingsplaatsen bij in de regio. Om de hoge opleidingskosten te beschermen, moeten de werknemers de opleiding deels terugbetalen wanneer ze binnen 24 maanden vertrekken. Wie overstapt naar een detacheringsbureau wordt 12 maanden geweerd door het ziekenhuis.
Dergelijke beschermingsconstructies zijn bekend in het bedrijfsleven, maar in de zorg moet men daar nog aan wennen. Nu werd er soms gewoon niet meer opgeleid, omdat verpleegkundigen dan meteen met hogere salarissen werden gelokt door concurrenten. Gespecialiseerde verpleegkundigen namen zelf vaak ontslag om zich via detacheringsbureaus tegen veel hogere tarieven te laten inhuren.
De vijftien ziekenhuizen willen zo snel mogelijk beginnen met de opleidingen waarin ze in totaal gezamenlijk tien miljoen euro investeren. Binnenkort zou de doelgroep nog uitgebreid worden naar andere gespecialiseerde verpleegkundigen, zoals dialyse- en intensivecarepersoneel.
Volgens de vakbonden hebben de ziekenhuizen niet veel andere keuzes, want anders moeten operatiekamers dicht. Er wordt verwacht dat meer regio’s met gelijkaardige initiatieven zullen starten. Pogingen om dergelijke afspraken te maken mislukten echter al in Amsterdam wegens te grote concurrentie.

Bron: De Volkskrant

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen