< Terug naar overzicht

Zorgkundigen krijgen groter takenpakket bij verpleegkundige zorgen aan huis

Verpleegkundigen zullen vanaf 2014 bepaalde zorgen aan huis die het Riziv terugbetaalt, kunnen toevertrouwen aan zorgkundigen.

Zorgkundigen mogen sommige verpleegkundige ondersteunende taken uitvoeren, die worden gedelegeerd door een verpleegkundige. Met de nieuwe maatregel zullen zorgkundigen in de verpleegkunde aan huis, ook taken op zich kunnen nemen die het Riziv terugbetaalt.

Het Riziv zette het licht op groen voor het Koninklijk Besluit dat zorgkundigen integreert in de verpleegkundige zorgen aan huis. Het dossier is nu in handen van de minister van Volksgezondheid. Normaal moet het besluit op 1 januari 2014 in werking treden. De maatregel moet het tekort aan verpleegkundig personeel helpen lenigen. Ook moet meer tijd en aandacht kunnen gaan naar de verzorging van de individuele patiƫnt.

De activiteiten van zorgkundigen in de verpleegkundige zorg aan huis kunnen momenteel niet terugbetaald worden door het Riziv, behalve in het kader van een proefproject dat eind 2013 afloopt. Door de goede resultaten van dat project, besloot het Riziv alle structuren van de verpleegkundige zorg aan huis te laten genieten van het systeem van delegatie. Na een jaar moet een evaluatie volgen.

Bron: De Standaard, De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen